Važna obavijest za roditelje: Od danas na snagu stupa jedna vrlo bitna promjena

pitajmamu.hr

S prvim danom srpnja zakon je stupio na snagu.

Jedno od predizbornih obećanja HDZ-a bila je briga o pronatalitetnoj politici, premda majkama nisu osigurali čuvenih tisuću eura, u vladajućoj stranci osmislili su novi Zakon o porodiljnim naknadama, koji je razveslio mnoge majke diljem zemlje. Prema novom zakonu majke će dobivati 1360 kuna više nego do sada. Povećanje će osjetiti kako nezaposlene majke, tako i one s troje djece koje imaju pravo biti tri godine na porodiljnom dopusti.

S prvim danom srpnja zakon je stupio na snagu, a prema njemu umjesto dosadašnjih 2600 kuna, koliko su majke dobivale za drugih šest mjeseci djetetova života taj iznos povećava se na skoro četiri tisuće kuna, odnosno 3990 kuna.

Dobra je vijest i to što se zakon odnosi na sve majke koje se u trenutku njegova stupanja na snagu nađu u režimu rodiljnog, to pak znači da će iste imati automatsko povećanje. Inače, povećanje naknada državu će ove godine stajati 157 milijuna kuna, a sljedeće 313 milijuna.

No, majke s kojima smo razgovarale oduševljene su jer kako kazuju svaka kuna je s malom bebom i više nego bitna i dobrodošla. Martina je majka dvoje djece, a uskoro očekuje i treće. Do sada je bila zaposlena u Agrokoru, a trenutno je na čuvanju trudnoće. U prvih šest mjeseci imati će plaću kakvu je imala na svojem radnom mjestu, dok će naredne tri godine, koliko će joj porodiljni trajati primati oko četiri tisuće kuna.

Majke oduševljene povećanjem porodiljnih naknada

Majka koja je već iskusila čari porodiljnih naknada kazuje kako je ovo odličan potez.

“Podizanje porodiljnih naknada za mene je izrazito pozitivna vijest. Dvoje starije djece ide u vrtić, moj suprug radi, ali novaca nikada dosta. Beba je veliki trošak tako da se ne bi bunila niti da su naknade i još veće”,priča nam kroz smijeh.

Za razliku od nje, Tanja je nezaposlena majka dvoje djece koju je povećanje porodiljnih naknada zateklo baš usred drugog porodiljnog.

“Povećanje porodiljnih naknada dosta mi znači i zadovoljna sam njime. Razlika je dovoljna da se osjeti olakšanje u kućnom budžetu za neke dječje potrepštine. Ja sam na minimalcu koji je do sada bio 1663 kune i povećanje za oko sto eura veliko mi je osvježenje. Podržavam svako povećanje koje se dotiče obitelji, djece i porodiljnih jer na taj način mlade obitelji potiče se da natalitet napokon poraste u ovoj našoj državi”, prepričava nam ova mlada majka.

Majka Marija na svojem je prvom porodiljnom, a premda je prije trudnoće radila i ona je jedna od onih koji primaju minimalnu naknadu budući da u trenutku kada je otišla na porodiljni nije imala propisanih 12 mjeseci staža koliko je nužno da bi se na porodiljnom prvih šest mjeseci primala puna plaća.

Da nije baka crkli bi’, šali se Marija te ističe kako im bake zaista pomaže kupnjom odjeće i ostalih potrepština prijeko potrebnih za bebu.

“Svako povećanje u kućnom budžetu s malim djetetom dobro dođe. No, što se općenito pronatalitetne politike tiče smatram da tu ima još prostora za napredak i poticanje mladih obitelji. Kada sam se odlučila za dijete nisam gledala na to s materijalne strane, ali to je jako bitno. Nije lako živjeti s minimalcem. Uskratimo muž i ja sebi neke stvari kako sinu ne bi ništa falilo. I do sada je tako nekako išlo. Krpaš kraj s krajem kao uostalom cijela Hrvatska. Do sada je nekako išlo, ali kada vidiš osmijeh djeteta sve se izdrži”, optimistično kaže ova mlada majka dodajući da bi najveći poticaj bili bolji gospodarski uvjeti na razini cijele države, ali i sigurnost za majke koje se po isteku porodiljnoga moraju vratiti na svoje radno mjesto, a koje nerijetko strahuju od otkaza.

Inače, nezaposlene majke trebale bi dobivati 2328 kuna cijelu godinu.

Komentari

Komentari

loading...