Vatrogasci su, uz vojsku, jedina hitna služba bez oboljelih od koronavirusa: Evo što oni rade

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na konferenciji za novinare Hrvatskog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova,  Davor Božinović kazao je kako su vatrogasci u Zagrebu jučer imali 220 tehničkih intervencija na kojima su uklanjali crijepove, betonske blokove, pale zidove i u konačnici još uvijek uklanjali posljedice potresa.

Nakon što je jutros potvrđeno kako od koronavirusa boluju i dva policijska službenika, vatrogasci, skupa s vojskom, ostaju otporni na sablasni virus.

No, ni to ne ide jednostavno, poručuju te navode koje su sve mjere poduzeli, a za koje im i treba pomoć i građana.

“Već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koja su provodila vatrogasna društva, od održavanja redovitih skupština do rada s djecom. Također su privremeno obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta”, tvrde. 

“Donesene su smjernice za čišćenje i dezinfekciju opreme nakon intervencija, te upute o postupanju u slučaju ukoliko netko od djelatnika postrojbe bude zaražen koronavirusom. U profesionalnim postrojbama uveden je sistem rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama”, nastavljaju. 

Uz redovno održavanje opreme, veća pozornost je dana na pregledavanje opreme koja se može koristiti u ovakvoj situaciji, a koja uključuje šatore, opremu za dekontaminaciju i slično, a prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite RH, sva dobrovoljna vatrogasna društva su uključena u ophodnje na području djelovanja.

Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja, a razmješteni su i po punktovima gdje pomažu policiji u kontroli kretanja građana.

Uz to, kako bi bilo što manje intervencija, navode, prvenstveno se treba pridržavati općih mjera zaštite od požara u kućanstvu.

“Pozivamo građane da obavezno obavijeste vatrogasce ukoliko u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji. Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti”, zaključuju. 


Komentari