Vaš Smartphone sporo surfa? Evo što može biti razlog i kako se riješiti problema

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Većina nas danas surfa internetom koristeći pametne telefone pa nije svejedno kojom brzinom to radimo.

Evo nekoliko mogućih krivaca za sporu vezu:

Loše smješten preusmjerivač (router)

Jedan od glavnih razloga zašto bi Wi-Fi na vašem pametnom telefonu mogao biti spor loša je pozicija routera. Signal Wi-Fija ima domet do 70 metara, ali što dulje putuje i na što više prepreka nailazi (recimo, zidove ili vrata), to je slabiji, a vaša veza je sporija.

Možete to provjeriti na brzinu. Sličica za Wi-fi na statusnoj traci vašeg smartfona daje približnu procjenu koliko je signal Wi-Fija jak. Kad je sličica ispunjena, signal je jak. To bi moglo značiti kako je internet spor zbog nekog drugog razloga. Ako je prazna, signal je slab, piše T. portal 

Ukoliko se isto događa i na drugim uređajima (recimo, laptopu), moguće je kako router nije dobro pozicioniran. Pokušajte ga premjestiti na povišenu poziciju ili koristiti smartfon bliže njemu (idealno u vidnom polju). Ako to ne pomogne, uzrok problema je nešto drugo.


Zagušeni Wi-Fi

Routeri odašilju signal na određenom kanalu. Ako vaši susjedi koriste isti kanal kao i vi, može doći do zagušenja mreže i sporije brzine pristupa internetu. Taj je problem posebno izražen u stambenim zgradama, gdje je puno routera raspoređeno na razmjerno malu površinu.

Kako bi riješili ovaj problem trebat ćete softver pomoću kojeg ćete naći najbolji kanal za vaš router, primjerice aplikaciju Wi-Fi Analyzer (Android) ili AirPort Utility (iPhone).

Ometanje šumom

Wi-Fi je također osjetljiv na ometanje šumom kojeg emitiraju drugi kućanski uređaji, poput mikrovalnih pećnica, bežičnih telefona i tome slično.

Ako imate noviji router, ovaj problem možete riješiti prebacivanjem na pojas od 5 GHz, koji je otporniji na ometanja ove vrste. Prije no što to učinite, provjerite podržavaju li svi uređaji koji se spajaju na router 5 GHz kako bi se i dalje mogli spajati.

Komentari

loading...
-->