VAŠ HLADNJAK VIŠE NIJE U KATEGORIJI A! Drastično se mijenjaju oznake na kućanskim uređajima

Ilustracija: Pixabay

Europska unija uvodi promjene u oznake za energetsku učinkovitost na kućanskim uređajima. S obzirom da su uređaji sve štedljiviji, ljestvica postaje stroža pa će dosadašnji A+ uređaji od 1. ožujka pasti u kategoriju F.

Nove oznake za energetsku učinkovitost od 1. će ožujka zamijeniti dosadašnje na hladnjacima, perilicama rublja, televizorima, perilicama posuđa i drugim kućanskim uređajima. Do promjene dolazi kako bi oznake točnije označavale gradaciju u energetskoj učinkovitosti uređaja. S obzirom na napredak tehnologije većina je uređaja bila sve štedljivija, tako da su gotovo svi spadali u energetski razred A.

Radi pojednostavljivanja više se neće koristiti oznake A+, A++ i A+++, već će u upotrebi biti samo slova. Uređaj koji je do sada zadovoljavao kriterije za oznaku A+++ po novoj strožoj ljestvici dobit će oznaku B.

Uređaji koji su do sada nosili oznaku B past će u drugi najniži energetski razred, F. Kategorija A se po novim kriterijima vjerojatno neko vrijeme ni neće viđati u trgovinama, a najčešća oznaka bit će C ili D.

“Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti C ili D, u nekim manjim slučajevima B. Znači neće najvjerojatnije biti A, jer je A ostavljen za neku budućnost, neki najnoviji razvoj tehnologije“, objasnio je Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar za HRT.

Trgovci naglašavaju da ne dolazi do promjena na samim uređajima, već isključivo u sustavu označavanja. Ističu da će cijene ostati iste. Svi uređaji od 1. ožujka će imati nove oznake, osim starijih modela koji se više ne proizvode, ali ih ima na skladištu.

Komentari