VARALA TEŠKO BOLESNE: Zaposlenica Vinogradske godinama pacijentima uzimala novac za participaciju, bolnicu opelješila za 91.000 kuna

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnje djelatnice KBC-a Sestre Milosrdnice. koja je pacijentima uzimala novac za participaciju te tako novčanik “podebljala” za čak 91 tisuću kuna.

Istraga se provodi radi osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, opisanog u članku 291. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11 u vezi članka 52. KZ/11, objavio je DORH

“Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnja okrivljenica od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017., kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu, postupala protupravno u nakani da se značajno nepripadno okoristi na štetu pacijenata i centra, i to na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja, naplaćivanje participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Iskorištavala nepokretne i teško pokretne pacijente

Osnovano se sumnja da je iskorištavala okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i neistinito im predočavala da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju, kao i da je tražila od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima neistinito govoreći pacijentima da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, okrivljenica ga je, osnovano se sumnja, nepripadno zadržavala u vlastitu korist.

Postoji osnovana sumnja da bi, iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljene novčane iznose bi nepripadno zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

Postoji osnovana sumnja kako u slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije. U pojedinim slučajevima bi pacijentima neistinito navodila kako imaju dug s osnova bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, neistinito bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja nepripadno pribavljenog novca.

Osnovano se sumnja da si je okrivljena 59-godišnjakinja na opisani način ostvarila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 91.199,00 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645,00 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553,00 kuna”, objavio je DORH.

Komentari