VANĐELIĆ OBJASNIO GDJE JE ‘USKO GRLO’ OBNOVE: Otkrio i kada očekuje prve građane u obnovljenim kućama i stanovima

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od prvog zagrebačkog potresa prošlo je više od 400 dana, a tek je nedavno krenulo rušenje prve kuće u organizaciji Fonda za obnovu.

Upravo je o obnovi Zagreba u Dnevniku HTV-a govorio je ravnatelj Fonda Damir Vanđelić.

“Cjelovita obnova je po zakonu pojam koji se tiče obnove povijesnih i kulturnih dobara. Javne zgrade kao i povijesno-kulturna dobra se po zakonu cjelovito obnavljaju. O tome se i radi”, rekao je Vanđelić komentirajući današnju najavu ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darka Horvata, da ulazimo u proces cjelovite obnove.

Godinu i tri mjeseca nakon potresa srušene su dvije kuće, nije počela obnova nijedne, barem ne službenim putem.

“Treba uvijek analizirati kako je proces izgledao. Prvi zastoj je bio kada su građani trebali podnijeti zahtjeve, ti su zahtjevi sporo pristizali. Danas imamo preko 11.400 zahtjeva građana, ti zahtjevi se obrađuju u Ministarstvu i Ministarstvo donosi odluke. Ministarstvo je do sada donijelo samo 19 odluka od čega se upravo 3 kuće uklanjaju i idući tjedan će sve tri biti uklonjene, a ostalo su isplate novčanih naknada. Prema prijašnjim rješenjima Fond je isplatio 604 novčane naknade. Prema tome tempo je zaista spor”, istaknuo je Vanđelić.

Napominje kako odluke ministarstva i dalje sporo dolaze.

“Kao što sam naglasio Ministarstvo se sada jednostavno treba ekipirati i znam da ministar Horvat radi taj napor, ali mu treba pomoć. U Sektoru za elementarne nepogode treba 20 do 30 dodatnih ljudi i to bi trebalo značajno ubrzati donošenje odluka”, veli Vanđelić.

Objasnio je da se “usko grlo” procesa obnove stalno seli . To su najprije bili zahtjevi građana, a sada kada su oni stigli, spora je njihova obrada u Ministarstvu.

“Elementarna je matematika ako do kraja godine želimo obraditi sve zahtjeve građana i pretvoriti ih u odluke, Ministarstvo treba donositi 80 odluka dnevno, a trenutačno ih donose 1 do 2 tjedno”, kaže.

Očekuje suradnju s Gradom Zagrebom.

“Grad Zagreb je ne samo jedan od osnivača Fonda već ima i dva člana u Upravnom vijeću Fonda. Gradonačelnik mora biti dobro informiran, treba surađivati. Ima nekih poslova koje samo Grad Zagreb može napraviti poput privremenog smještaja za građane, privremenog deponija za građevni materijal nakon rušenja”, objašnjava Vanđelić.

Dodao je da i dalje stoji iza svoje izjave kako je moguće već i krajem ove godine neki građani usele u svoje obnovljene stanove ili kuće.

Komentari