VANĐELIĆ O OSTAVCI Ministar je političar, ja nisam: Bojim se da će biti potresnog profiterstva

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ravnatelj Fonda za obnovu, u ostavci, damir Vanđelić gostovao je na N1 i govorio o razlozima ostavke, ali i odnosu s ministrom Damirom Horvatom i premijerom Plenkovićem.

Kaže da je u samom ustrojavanju Fonda bilo problema jer nisu imali dovoljno ljudi. U samom početku očekivanja su bila da bi u travnju ili svibnju završili postavljanje Fonda. To smo usporenije radili jer nismo mogli dobiti ljude. Fond je ustrojen, dobili smo dopuštenje da se zaposli još 20-ak ljudi”, rekao je Vanđelić.

Očekivanja od Fonda su bila velika, a realizacija nije dobra. “Izmjenom zakona Fond je samostalan i tu smo pokazali koje kapacitete imamo, raspisan je natječaj. Fond ima kapaciteta provoditi obnovu tamo gdje je samostalan, a prije nego odem nadam se da ćemo više od 1000 zgrada ugovoriti”, istaknuo je Vadnđelić.

Upitan je i za odnos s ministrom Horvatom, pa je izjavio: “U tjednim smo kontaktima, postoji sektor za elementarne nepogode i vidim da oni rade. Smatram da nedostaje i organizacije i informatičkih rješenja.”

Horvat je političar ja nisam

Ministar Horvat je u nedavno istaknuo, komentirajući Vanđelićevu ostavku, da bi budući ravnatelj trebao imati “malo više žara”.

“Razlika između mene i Horvata je to što je on političar, a ja nisam. On govori ono što političari vjerojatno moraju reći, a ja govorim ono što jest. Mislim da sam imao dovoljno žara”, rekao je.

Rekao je i da nije osoba koja tolerira pritiske te da ministar Hovrat govori ono što političari moraju reći, a da on govori ono što jest.  “Mislim da sam imao dovoljno žara.”

“Potresno profiterstvo nije nešto što si država smije dopustiti, a bojim se da će toga biti”, smatra Vanđelić.

Komentirao je za N1 i je li mu premijer Plenković zamjerio što nije pristao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

“Činjenica je da se nismo uspjeli dogovoriti i da su postojale nepremostive prepreke. Meni bi to bio izlaz u politiku, ali postojali su drugi razlozi oko kojih se nismo dogovorili. Meni je ovako lakše”, rekao je Vanđelić, navodeći da su se možda trebali drugačije dogovoriti.

Budući ravnatelj Fonda

“Najbolje da je to netko iz Fonda ili ministarstva jer su procesi relativno komplicirani”, rekao je, dodajući da ta osoba treba biti uhodana i treba poznavati procese.


Komentari