Vandali su potrgali zastave Zagreb pridea na Tomislavcu uoči Povorke ponosa

Photo: Zagreb pride

Zastavu duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas je netko na silu skinuo sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnjeg Zagreb Pridea.

“Učinili su to iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi“, poručili su organizatori na stranici nevladine organizacije.

“Krađa je žurno prijavljena policiji od koje očekujemo da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. I to ne za kakav prekršaj, već za kazneno djelo krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Na središnjim zagrebačkim trgovima, pa tako i oko Glavnog kolodvora, postavljeno je mnoštvo nadzornih kamera i ne sumnjamo da su homofobi snimljeni i da ih neće biti teško identificirati”, poručuju.

Inače, ovo je već peti put ove godine da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to na najfrekventnijim trgovima i ulicama glavnoga grada. U proljeće, kada su se također vijorile središtem Zagreba, sa stjegova na Tomislavcu jedna je spaljena, druga strgnuta, a ispred Mimare su pak silom skinute još dvije.

Za homofobno paljenje zastave prošlog 15. lipnja na Tomislavcu, policija je reagirala, počinitelja pronašla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za „oštećenje tuđe stvari“ i to „počinjeno kao zločin iz mržnje“ na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora.

Povorka ponosa ipak se održava! U subotu kreće s Markovog trga, u fokusu ustavna jednakost


Komentari