Vakula upozorava: ‘Stiže velika promjena vremena’! Za Zagreb izdan i Meteoalarm

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“O iznimno visokoj temperaturi zraka ove nedjelje, osim usporedbe s ostalim 12. danima travnja, svjedoči i podatak kako je ovaj Uskrs od 1949. godine, od kada postoje meteorološka mjerenja u većini Hrvatske, tek 28. tako kasni Uskrs u godini, a najviša temperatura zraka je pri vrhu liste najviših”, piše glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u svojem najnovijem izvješću o vremenu.

“Istina, nije rekordna kao u većini krajeva za Uskrs 2000. godine, ali tada je Uskrs bio 23. travnja – drugi najkasniji u godini od 1949. godine. No, nije ni znatno niža – u Osijeku, primjerice najviša temperatura zraka ovogodišnjeg Uskrsa bila je 6. najviša od 1949. godine, u Kninu i Rijeci 3., a u Splitu uz 24,0 °C i Zagrebu uz 25,9 °C čak 2. najviša!

Ovo rijetko, ponegdje, kao primjerice u Kninu, Rijeci i Splitu čak i rekordno iznadprosječno toplo razdoblje u ovom dijelu godine nastavit će se i na blagdanski ponedjeljak, ali to ne znači da se ne poštuju preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Štoviše, napustimo li domove može nam još više nego u njima smetati i južina – u mnogim krajevima čak i olujni udari jugopazapadnjaka i juga, a i oblaka će biti znatno više nego tijekom Uskrsa”, upozorava Vakula.

“U utorak – dugonajavljivana promjena! Pad temperature zraka, većinom i kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će biti i snijega – u gorju sigurno, i to ne samo Gorskoga kotara i Like, nego i u sjevernijem i južnijem brdovitom području, uz mjestimičan tanji snježni pokrivač, a nakratko je snijeg moguć i u nekim nizinama, uglavnom središnje Hrvatske. I vjetar će mnogima prouzročiti nevolje – i to prolazno jak, gdjegod vjerojatno na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni u kopnenom području, te još jača bura na Jadranu, posebice sjevernom”, najavljuje Vakula.

Zbog najavljenog jakog, olujnog, a ponegdje i orkanskog vjetra, DHMZ je putem Meteoalarma za utorak izdao upozorenja za cijelu državu: žuta za kompletnu unutrašnjost i Dalmaciju, narančasta za Istru i sjeverno primorje, a crvena za podvelebitski kanal i dijelove Kvarnera.

Foto: DHMZ

Prema klasifikaciji objavljenoj na Meteoalarmu, žuto upozorenje izdaje se kad su vremenski uvjeti potencijalno opasni, narančasto kada su oni opasni, a crveno kada su izuzetno opasni.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

“U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadnjak, zbog kojeg će jutro biti toplije od nedjeljnog. Najviša dnevna temperatura pak malo niža, između 22 i 24 °C. U noći na utorak brza i jaka promjena vremena.

U prvom dijelu utorka u unutrašnjosti pretežno oblačno s kišom koja će uz zahladnjenje u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, a mjestimice je velika vjerojatnost i snježnog pokrivača. Susnježice nakratko može biti i u nižim predjelima na sjeverozapadu Hrvatske. Prolazno će zapuhati umjeren do jak sjeverni vjetar. U drugom dijelu utorka prestanak oborina i sa zapada razvedravanje, pa je u srijedu ujutro moguć mraz. U nastavku tjedna pretežno sunčano i danju ponovo toplije”, prognozirao je Kozarić.


Komentari