Vakula: ‘Nekima će trebati ne samo metle i lopate, nego i ralice’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zagreb uz još nekoliko hrvatskih gradova, probudili su se pod laganim snježnim pokrivačem. Nakon niza događaja u proteklih nekoliko tjedana, mnogi se pitaju – što je sljedeće?

Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega palo je na području Nove Gradiške, Križevaca i Siska – do dva centimetra.

Snijeg i dalje pada, a prema današnjoj prognozi, cijeli će dan biti oblačno sa snijegom, a u Slavoniji i Lici će mjestimice nastati deblji snježni pokrivač.

Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz malo kiše te snijega, ponajprije podno Velebita i u Zagori. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka očekuje se od -1 do 4, a na Jadranu od 3 do 7 °C.

Snijeg, mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, a na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama te tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila i trenutno ne postoji alternativni pravac za teretna vozila u smjeru Dalmacije i obratno, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zatvoreni su čvorovi Ravna Gora, Oštrovica i Vrata. Državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zatvorena je za promet radi provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga (DC8) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na snijeg upozorava i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula koji poručuje da se do četvrtka prilagodimo pravim zimskim uvjetima, zbog kojih će nekima u unutrašnjosti trebati ne samo metle i lopate, nego vrlo vjerojatno i ralice, piše Jutarnji list.

Ponegdje će biti i mećave i vijavice, a, kao i na Svjetski meteorološki dan – povremenog snijega bit će i mjestimice na Jadranu, gdje će bura i dalje biti često jaka, osobito na sjevernom dijelu i olujna, gdjegod na udare i orkanska, poručuje Vakula.

Stabilizacija atmosfere, barem privremena i samo u meteorološkom smislu, te slabljenje vjetra i zamjetniji porast temperature slijede od petka.

Na žalost, ni do tada, a i pitanje je uopće do kada – djelatnici DHMZ-a neće smjeti ulaziti u višestoljetnu zgradu na zagrebačkome Griču, koja je također stradala u jakom potresu u ponedjeljak, a dodatni potresi pridonijeli su novim nevoljama. Štoviše, zamjetnije podrhtavanje malo prije podneva u utorak prouzročili su prestanak mjerenja vjetra čak i na automatskoj meteorološkoj postaji, poručio je.

Kako piše HRT, u četvrtak će, uz popuštanje hladnoće, ponegdje padati i kiša, a u petak se oborine očekuju uglavnom samo u gorju. I dalje će biti sjeveroistočnjaka, na istoku i istočnjaka, a temperatura zraka postupno će rasti.


Komentari