Vakula najavljuje velike promjene ‘Upozorenje, sutra nagla, žestoka promjena’

Pixabay

NAKON iznadprosječno toplog četvrtka s južinom, u petak se u većini Hrvatske očekuje povratak zimskih uvjeta, ponegdje i s debljim snježnim pokrivačem. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama, piše Zoran Vakula za HRT.

On je još jutros upozorio na veliku promjenu dodavši da svi koji ne moraju ići na put, to izbjegnu.

“Sutra, dakle, promjena vremena. Možemo reći nagla, brza, žestoka. Temperatura će se strmoglaviti u sjevernim krajevima pa i na sjevernom Jadranu.

Već u noći kreće pad temperature, kiša, ujutro snijeg. Osjetno zahladnjenje dolazi i zadržat će se cijeli idući tjedan”, rekao je Vakula.

“Upozorenje, sutra nagla, žestoka promjena. Ako ne morate, ne krećite na put kroz Gorski kotar i Liku”, rekao je Vakula u jutarnjem programu HRT-a.

U četvrtak je, uz južinu, ponegdje na zapadu već jutarnja temperatura zraka bila viša od prosječne najviše, i to ne samo za sredinu siječnja nego čak i za početak ožujka. No već u petak stiže promjena – nagla, brza, pa i žestoka. Ponegdje će biti i obilne kiše praćene munjama i gromovima, koji se gdjekad mogu vidjeti i čuti i uz padanje snijega, što i nije odviše česta pojava, za razliku od za siječanj uobičajenoga debljeg snježnog pokrivača u gorju, a i jake i olujne bure na sjevernom dijelu Jadrana, piše Vakula.

Razvedravanje u noći na subotu pridonijet će novim minusima na kopnu pa će zimski ugođaj potrajati i u sljedećem tjednu, barem prema temperaturi, a ponegdje i po još koječemu, prenosi Index.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, najprije uz kišu, više u zapadnijim krajevima, gdje već prijepodne stižu zahladnjenje i snijeg, osobito u brdima. Zapuhat će sjevernjak i sjeveroistočnjak, a temperatura će veći dio dana biti između 2 i 7 °C, navečer niža.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro najtoplije, a navečer će uz djelomično razvedravanje biti i minusa. No prije toga kiša, već od jutra na sjeverozapadu i snijeg, uz stvaranje pokrivača, u gorju i debljeg od 10 centimetara, a u nizinama uglavnom tanjeg. Štoviše, u samom središtu Zagreba možda ponovno i izostane zbog efekta toplinskog otoka. Zapuhat će gdjegod prolazno umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.

U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito.

Podjednako i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana.

Zimski će ugođaj u kopnenom području biti i tijekom vikenda, a i u većem dijelu sljedećega tjedna, ponajviše zbog temperature primjerene sredini siječnja, a manje zbog snijega, kojeg će od subote do ponedjeljka biti samo rijetko i u malim količinama.

I na Jadranu će biti sve hladnije te za većinu vjerojatno najpovoljnije u nedjelju, jer će u subotu te ponovno od ponedjeljka biti oblačnije, uglavnom i kišovitije, te vjetrovitije, na sjevernom dijelu uz često jaku buru, gdjegod i s olujnim udarima, a na jugu će prevladavati jugo.

“Dakle, dok će jedni odahnuti zbog prestanka južine, drugi će već tijekom petka imati nevolje zbog bure i snijega. Zima nam ponovno ‘pokazuje zube’! Dočekajmo je spremni” , piše Vakula.


Komentari