UZOR protiv štetnog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Pred nadolazeću 11. Sjednicu Gradske Skupštine Grada Zagreba na kojoj se odlučuje o Planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba, Udruga UZOR traži odustajanje od Plana i njime planiranog  nerazumnog i štetnog projekata Zagrebačkog centra za smeće.

     Predloženi Plan baziran je na dugo godina planiranoj izgradnji Centra za smeće sa spalionicom za otpad i mulj na lokciji CUPOVZ-a, (tzv.„energane“) na vodozaštitnom području, u naselju, sa katastrofalnim ekološkim, zdravstvenim i financijskim posljedicama, ne samo za Resnik, Sesvete, Dubravu i okolna naselja, nego za cijeli Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Izgradnjom ZCGO nastaje još jedan, pored postojećeg, daleko veći i opasniji Jakuševec.

Europa je na sjednici EU Parlamenta prošli tjedan pooštrila ciljeve odvojenog prikupljanja i recikliranja, a Grad Zagreb uporno forsira štetni i opasni suprotni tome Zagrebački centar za smeće,  koji ima niski postotak odvajanja i recikliranja i upravo generira gorivo za spalionicu tzv. energanu, zagađuje okoliš i vode, šteti zdravlju i prostor je za kriminalne manipulacije smećem u korist pojedinih grupacija.

    Zagrebački centar za smeće sa planiranom ogromnom koncentracijom otrova i smeća, kojeg unatoč svima argumentima protiv realizira gradonačelnik Grada Zagreba uz pomoć prljavih političkih trgovina dugi niz godina, ima za cilj dovršetak dugogodišnjeg  projekta da Grad Zagreb bude EU prijestolnica smeća i smetlište Europe. Sve to na štetu zdravlja građana Grada Zagreba, Zagrebačke županije i šire, na vodonosniku pitke vode, a što rezultira i pljačkom građana u interesu profita pojedinaca i određenih interesnih skupina.

    Zbog toga se u Zagrebu godinama ne odvaja otpad, stvaraju se ilegalna odlagališta i nastoji se stvoriti „Napuljski sindrom“, kako bi se u interesu pojedinih grupacija opravdala izgradnja ovakvog centra za smeće i proizvodnja goriva za spalionicu tzv. energanu, dok s druge strane postoji višestruko jeftiniji i ekološki prihvatljiv model gospodarenja otpadom kojeg Grad Zagreb ne želi usvojiti i uspostaviti, jer tada ZCGO – centar za smeće ne bi bio ni potreban. U istu svrhu Zagreb sramotno, na štetu građana „odvojeno prikuplja miješani komunalni otpad“, kako bi hranio „energanu“!

     Gradonačelnik Grada Zagreba, župan Zagrebačke županije i ministar zaštite okoliša i energetike nametanjem projekata centra za smeće, uskraćuju građanima Grada Zagreb i Županije temeljna prava zagarantirana zakonima, Ustavom, EU direktivama i općim moralnim načelima.

     U čijem interesu gradonačelnik predlaže ovaj Plan i čuje li glas javnosti: dugogodišnje bezbrojne argumentirane prosvjede ove i drugih ekoloških udruga, inicijativa i građana, cca 15 000 potpisa protiv plana, 2200 primjedbi na prijedlog Plana koje nisu uvažene, skrivanjem informacija od građana..?

 

Stoga, uz podršku ekoloških udruga i inicijativa, građana i znanstvene javnosti, radi zaštite zdravlja građana, zaštite voda i okoliša, te sprečavanja daljnje pljačke građana, resursa i kriminala, sa i u vezi s otpadom, opetovano zahtijevamo uvažavanje glasa i primjedbi široke javnosti sukladno Aarhuškoj konvenciji, kao i dugi niz godina dosad, te tražimo:

  1. Zaštitu naših temeljnih ljudskih prava na zdrav život i okoliš; odbacivanje i neizglasavanje predložene štetne i nezakonite tvorevine Prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, od strane zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba u svim njegovim sastavnicama, kao i odgovornost gradonačenika i svih sudionika u predlaganju i ostvarivanju ovog štetnog i nezakonitog akta;

Hitni raskid „Sporazuma“ i hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji svestrano štetnog Zagrebačkog centra za smeće u korist interesnih grupacija, koji će za dugi niz godine ostaviti katastrofalne posljedice građanima Grada Zagreba i Zagrebačke županije i izradu novog Plana na bazi odvajanja i recikliranja otpada u decentraliziranom sustavu, dijametralno suprotnom Zagrebačkom centru za smeće predloženom aktualnom prijedlogom Plana.


Komentari