UZNEMIRUJUĆA SNIMKA IZ ZAGREBAČKE ŠKOLE: Učenici snimali kako djevojčica mlati kolegicu! Druga djeca ih bodrila da se nastave tući

Ilustracija: Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Snimka koja u utorak u 22:30 sati stigla ravnatelju jedne zagrebačke osnovne škole kod njega je izazvala nesanicu, a o svemu je obavijestio policiju i Centar za socijalnu skrb. Sadržaj snimke je uznemirujuć, te pokazuje vršnjačko nasilje.

Jedna djevojčica grabi i odvlači s klupe na igralište drugu djevojčicu, gdje ju brutalno udara nogama, potom baca na pod i grubo vuče za kosu. Napadnuta djevojčica se brani, odguruje ju i viče joj da je pusti. Na snimci se vidi da su okružene drugom djecom, uglavnom dječacima od kojih njih nekoliko sve snima i bodre ih da se nastave tući, piše 24sata.

Ravnatelj škole potvrdio je da se incident dogodio u nedjelju poslijepodne.

“Odmah sam obavijestio policiju”

Kako ističe, snimka je do njega došla u utorak navečer, te prije toga nije znao što se događalo. Odmah su postupili po smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su sve škole dobile nakon ubojstava u školi u Beogradu.

Podsjećamo, zbog državnog praznika u utorak, Dana državnosti, djeca nastavu nisu imale u ponedjeljak i utorak. U školske su se klupe vratili danas, u srijedu.

“Snimku smo dobili sinoć, nisam spavao cijelu noć. Odmah ujutro sam obavijestio policiju, Centar za socijalnu skrb. Od jutros razgovaramo sa svjedocima kojih je 15-ak, kao i s učenicima koji su to snimali. Prema onome što smo utvrdili, djevojčice koje su se tukle su učenice 6. razreda, a učenici koji su snimali su učenici 8. razreda. Učenica koja je napala ide u drugu školu, a učenica koja je napadnuta je iz naše škole. Učenici koji su snimali kažu kako sad shvaćaju da su pogriješili, da su ih trebali rastaviti, a ne snimati. Tvrde da nisu slali snimku drugima, osim između sebe, no po našoj procjeni, već je više od stotinu djece to vidjelo. Tragično je da se radi o učenicima od 5. do 8. razreda, a navodno je bilo i srednjoškolaca”, kazao je ravnatelj za 24 sata.

Navodno dogovorena tučnjava

Krenuli su zvati i roditelje sve djece upletene u događaj. Ravnatelj ističe kako ovakvih situacija dosad nije bilo, kao i da se navodno radi o dogovorenoj tučnjavi te međusobnom optuživanju djece i zlostavljanju putem društvenih mreža.

Navodno je napadnuta vrijeđala rođakinju djevojčice koja ju je napala.

“Sve škole, pa tako i naš,a imaju već otprije preventivne programe i radimo s djecom na edukacijama zbog cyberbulinga i vršnjačkog nasilja. Tragično je da su svi rekli kako su šutjeli jer nisu htjeli otkriti prijatelje. A još je tragičnije i što roditelji govore kako nisu ništa znali, niti da su vidjeli snimku. A ona je ipak došla do medija”, rekao je ravnatelj koji je priznao kako je o svemu obavijestio i kolegicvu u školi iz koje je djevojčica koja je tučnjavu započela.  – govori ravnatelj koji je, kaže, odmah obavijestio i kolegicu u školi iz koje je djevojčica koja je započela tučnjavu.

U razgovoru s roditeljima ispred škole, u kojoj se to i dogodilo, ovaj dnevnik saznao je kako su svi uznemireni i zabrinuti. Svi su roditelji rekli da se snimka vrlo brzo proširila i nije stizala od djece.

“Ne mogu vjerovati da se to događa. Nadam se da škola neće sve gurati pod tepih i pokušati zataškati. Šokirani smo ovakvim nasiljem, posebno nakon Beograda. Ta djeca su sve snimala i slala snimku okolo. Sva naša djeca su ugrožena, mora se to zaustaviti”, kazao je otac jednog učenika.


Komentari