Roditelji-odgojitelji predali tužbu, u problem se konačno upliće i Vlada

Foto: Screenshot

Udruga Huro koja okuplja roditelje-odgojitelje predala je prijedlog za ocjenu zakonitosti kao i prijedlog za obustavu ivršenja iste odluke.

“Ovdje smo zato što Grad Zagreb nije poštovao Ustav, kada bi to saželi u jednu, dvije rečenice svodi se na to da zabrana povratnog djelovanja odluke je jednako tako prisutna kao što su i legitimna očekivanja roditelja i jednako tako jer su to stečena prava roditelja”, objasnio je odvjetnik udruge Krešimir Planinić.

Predsjednica Ana Marija Berbić Lacko zahvalila je nezavisnom gradskom zastupniku Trpimiru Goluži ali i svim ostalim oporbenim zastupnicima koji su na sjednici 9. prosinca dali svoj doprinos borbi roditelja – odgojitelja.

“Očekujemo od istih da na narednim sjednicama Skupštine djeluju u smislu da se traži poništenje izglasane odluke u Skupštini i to je ta druga fronta gdje ćemo djelovati”, najavila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO.

Foto: Screenshot

Koliko dugo će se čekati privremena obustava

“Vjerujem da će Sud brzo odlučiti”, rekao je odvjetnik Udruge Krešimir Planinić, “nadam se da će biti i prije svibnja kada odluka stupa na snagu”.

Što se pak tiče alternativne pravne strategije u slučaju da Visoki upravni sud ne odluči u korist roditelja-odgojitelja, Planinić je rekao:

“Očekujemo da Visoki upravni sud postupi po onome što je dosad već bilo izneseno, a drugo ako ne onda Ustavni sud, a onda Europski sud za ljudska prava.”

Uskoro sastanak na državnoj razini

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica HURO, najavila je da će uskoro na sastanak u Državni ured za demografiju:

“Pozvani samo na sastanak u Državni ured za demografiju sa državnom tajnicom Željkom Josić, jedna od glavnih točaka je mjera roditelj-odgojitelj, kako znamo oni su zatražili od Grada Zagreba analizu očekivanja i očitovanje što se događalo s ovom mjerom do sada.”


Komentari