Tomašević otkrio za što će se koristiti novac od mjere roditelj-odgojitelj, evo što kaže o ukidanju besplatnih udžbenika

Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Tomašević obratio se javnosti na redovnoj konferenciji za novinare. Bio je to prvi Tomaševićev izlazak pred novinare nakon kontroverzne najave o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj i limitiranja naknada za novorođenčad.

Obraćanje javnosti na cijepnom punktu

Gradonačelnik Tomašević utorkom redovno drži obraćanje javnosti o aktualnostima u glavnom gradu. Ovog puta konferencija nije bila u Gradskom poglavarstvu, već ispred cijepnog punkta u Runjaninovoj ulici.

“Pozivam sve građane da se cijepe, radi sebe i svojih najmilijih, i radi svih drugih. Najnoviji podaci za Zagreb govore, tu je najveća stopa cijepljenosti, ali i dalje nedovoljna. 67.7 posto odraslog, 56.4 posto ukupnog stanovništa je cijepljeno. Sve više mlađih se cijepi u posljednjih tjedan dana. Najviše novih cijepljenih je cijepljeno prvom dozom, što ohrabruje,” kazao je Tomašević.

Kako je već najavljeno, gradonačelnik Tomašević, pozvao je stanovnike Grada na cijepljenje na jednom od osam novootvorenih punktova.

Tomašević danas putuje u Glasgow

“Nakon što smo jednoglasno usvojili projekt solarnih krovova,  nastavljamo s projektom koji je započet odlukom Gradske skupštine u prošlom sazivu, radi se o mijenjaju gradske rasvjete, 40 posto javne rasvjete bit će zamijenjeno. Investicija je oko 300 milijuna, traži se firma koja će investirati 40 posto, a ostatak će se financirati iz uštede koju ćemo imati”, najavio je Tomašević.

“Danas idem u Glasgow, sutra sudjelujem na konferenciji na panelu gradonačelnika koji su potpisali deklaraciju kojom se pridružuje u Zagreb, savezi gradonačelnika da Europski zeleni plan. Sa mnom će tamo sudjelovati i gradonačelnici Pariza, Budimpešte, i drugih gradova.”

Testiranje gradskih službenika

Na novinarsko pitanje o tome kako će se Grad Zagreb postaviti prema Odluci o obaveznom testiranju javnih službenika, Tomašević je odgovorio:
“Čekamo detaljnije upute, kako će se postupati prema državnoj upravi, tako ćemo i prema gradskoj. Što se tiče svih pravnih dilema koje postoje, slijedit ćemo primjer države. Pitanje je tko će trošiti trošak testiranja onih koji nemaju covid potvrde. Čekamo što će država reći o tome.”

Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj

“Ako će biti socijalno ugroženih obitelji zbog ukidanja mjere krenut ćemo s uvođenjem dodatnih gradskih mjera, ali i onih državnih koje nisu mogle ići upravo zbog te mjere”, odlučan je Tomašević

Na pitanje o tome kako je moguće da Zagreb prve uštede ostvaruje na djeci, bebama i školarcima, Tomašević na to odgovara:

“To nisu uštede, taj novac će se koristiti za izgradnju vrtića. Ja isto tako u gradskoj skupštini gledao samo kako se za gradnju vrtića izdvaja 12 milijuna kuna godišnje. Zbog toga smo došli do toga da nemamo nit dovoljno vrtića nit dovoljno odgojitelja.”.

“Najglasniji je upravo HDZ, ja sam 2019. kritizirao tu mjeru, da ne ostvaruje demografski učinak, i da bi novac mogao biti utrošen na druge demografske mjere. Ja sam rekao na početku mandata da se iznos koji se mjesečno izdvajao (op.a. za mjeru roditelj-odgojitelj) približio iznosu gotovo svih plaća djelatnika u vrtićima. To mislim i danas, došlo je do smanjenja broja rođenja djece unatoč 1,8 mlrd kuna. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a nije podržao tu mjeru, danas kažu da je to super mjera. Kakva je to mjera kad netko odlazi s tržišta rada da bi uzeo mjeru?”, rezolutan je bio Tomašević.

“Treba reći, mi ćemo izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera. Ukoliko će biti riječi o socijalno ugroženim obiteljima, tada će se te mjere primjenjivati.

Koliko će se vrtića izgraditi na temelju ušteda na mjeri, bilo je jedno od novinarskih pitanja:

“To ćemo vam reći idući tjedan, na predstavljanju proračuna”, poručio je Tomašević.

Novinari su pitali gradonačelnika i što će biti sa stečenim pravima koje imaju roditelji-odgojitelji. Naime, jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika je bilo da se stečena prava neće dirati. “To nije citat. Rekli smo da ćemo revidirati tu mjeru nakon analize. Nismo rekli da nćemo dirati ostvarena, stečena prava. To nisu stečena prava jer se ne temelje na nikakvom zakonu. Ponavljam, sve europske zemlje iu prema tome da sve više djece ide u vrtiće, mi imamo obrnuto.”

Na pitanje novinara o najavljenim tužbama zbog ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, Tomašević je izjavio kako ih se ne može tužit, jer misli, da se s korisnicima mjere ne potpisuje ugovor.

Ukidaju li se besplatni udžbenici za srednjoškolce?

Grad Zagreb je jedini grad koji ima besplatne udžbenike za srednju školu. U proračunu za ovu godinu je bilo samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama. Ta trećina bi bila dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Mi smo taj iznos utrostručili da bi svi imali besplatne udžbenike”, poručio je Tomašević

“U idućoj godini ostaje sve ovako kako je, poručio je Tomašević, i za to smo morali naći novac jer u proračunu nije bilo novaca. Dakle, nema govora o ukidanju besplatnih udžbenika”, jasan je bio Tomašević.

O kompenzacijskim mjerama

“Prije svega plan oko gradnje dječjih vrtića zbog povećanja potreba djece koja će krenuti u vrtiće. Predstavit ćemo plan investicija u iduće tri godine, jer ne želimo da se više u glavnom gradu ne poštuje Državni pedagoški standard. Da su vrtići prepuni, da nema slobodnih soba, da ima previše djece, a premalo vrtića”, poručio je Tomašević na novinarsko pitanje o tome planiraju li se dodatne uštede.

Ima li još najava o uštedama?

“Cijeli proračun ćemo predstaviti idući utorak, ali ćemo i predstaviti nove projekte. Trudimo se napraviti iskorake prema naprijed unatoč stabilizaciji duga kako bi imali u idućim godinama prostor za razvojne projekte”, poručio je Tomašević.

Na pitanje planiraju li u Gradu dizati cijene vrtića, Tomašević je samo kratko odgovorio da – ne.

Što se događa s otpadom?

Novinari su postavili i pitanja u vezi s otpadom u glavnom gradu, koji je tek jedan od problema, ali daleko najvidljiviji.

“Razbacane kante plastike ne bi trebalo biti jer to nema veze s javnom nabavom. Postoji ugovori za to, Čistoća bi to trebala to rješavati. Neka im se pošalju adrese kroz aplikaciju i bit će riješeno” poručio je Tomašević.

Komentari