RASPRAVA O PRORAČUNU Mislav Herman: Jedini vaš pravi potez je rebalans proračuna, a spasila vas je naša HDZ-ova Vlada

(Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

U 9 sati je započela 12. sjednica Skupštine Grada Zagreba, a na ovo se razgovaralo, odnosno raspravljalo, o 19 točaka dnevnog reda.

Među najzanimljivijima, a i onima o kojima će se zasigurno najviše raspravljati su Proračun Zagreba za prošlu godinu, uvođenje novog modela odvoza i naplate otpada te komunalne usluge i infrastruktura.

Treća točka Dnevnog reda – Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2021.

“Grad Zagreb gubi jednu milijardu i 200 milijuna kuna, a od promjene Zakona o lokalnoj samoupravi izgubio je 8,4 milijarde kuna, za cijelo razdoblje i mi u Klubu Stranke rada i solidarnosti držimo da je to crna točka”, smatra zastupnik Nenad Predovan.

“Rješenje je u Vladi i Saboru, a na razgovor o tom rješenju treba inzistirati”, smatra Predovan i govori kako treba monetizirati mrtvi kapital odnosno nekretnine, te treba povećati cijene usluge, odnosno udar na džep građana. “Treba uskladiti zakonski okvir.”

“Indeks izvršenja komunalne infrastruktrue je samo 30 posto, kazao je Herman, a 7,3 posto iznosi indeks gradnje komunalne infrastrukture, odnosno gradnje tramvajskih pruga”, kazao je Herman, pa se pita je li ovo zaziranje od bilokakve aktivnosti. Najavio je da HDZ – HSLS neće podržati ovaj proračun.

Mislav Herman iz HDZ-a javio se za pojedinačnu raspravu. “Vi ste napravili jedini pravi finacijski potez, a to je rebalans proračun. Proračun je 2021. bio 13 milijardi kuna, a smanjenje je bilo za 37 milijuna kuna”, pa se pita je li to najbolje što se moglo učiniti.

“Rebalans je najavljivan u siječnju, a došao je s tri mjeseca zakašnjenja, a ušteda je najavljivanja 3,7 milijardi kuna, a uštedili ste 3,7 milijuna kuna, a to je ravno 99 posto manje”, smatra Herman.

“Gledajući grad i njegove korisnike 565 milijuna kuna, a do konca godina bile su niže za 125 milijuna kuna”, izvijestila je pročenica za financije Danijela Juroš Pečnik.

Iako svi izvještaji podliježu kritika jer se uvijek može bolje, koristim priliku iskazati 143 proračunskih korisnika, jer je obavljen vrlo složen posao”, rekla je pročelnica Juroš Pečnik.

Renato Petek iz Kluba SDP-a kaže da bi voljeli vidjeti ambiciozniji plan koji će riješiti probleme koji su godinama prisutni. “Pomoćnici u nastavi su u prosvjedu jer nakon 13 godina nisu rješeni njihovi problemi”, kazao je Petek i kaže da je Zagreb tu bolji ali da pomoćnici i dalje imaju ugovor koji je na razini “studentskog ugovora”.

SDP-ov zastupnik Renato Petek (foto: screenshot)

Kaže Petek i da bi gradske tvrtke trebale zapošljavati više osoba s invaliditetom. Nadalje, osvrnuo se i na problem nedostatka kombija za prijevoz osoba s invaliditetom.

Druga točka Dnevnog reda – Zagrebačka strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022

Pročelnica Romana Galić objašnjava Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2021. iz Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022.

13,3 posto osoba s invaliditetom živi u Zagrebu“, izvijestila je pročelnica Galić. “Neka od najznačajnijih programa su u integracija djece od najranije dobi, u osam gradskih vrtića djeluju grupe za djecu s teškoćama u razvoju, od čega ima 900 djece s težim teškoćama u razvoju i 290 dodatnih odgojitelja.”

“Zagreb pruža nadstandard u 2021. organiziran program rekreativno -terapijskog ljetovanja za djecu, a organizirani su stomatološki pregledi za djecu i odrasle”, izvijestila je pročelnica Galić.

“Za 96 roditelja njegovatelja osigurana je novčana pomoć, dodijeljena su 29 stana, a kupljena su 4 vozila, dva za djecu i dva za odrasle”, kazala je Galić.

12. sjednica Gradske skupštine (foto: Screenshot)

Prva točka Dnevnog reda – Izmjene i dopune Statua

Sjednica Skupštine se nastavlja i konačno se počelo raspravljati o točkama Dnevnog reda. Prva ne redu je rasprava o Prijedlogu statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba.  Glasovanje je prošlo jer je 31 zastupnik glasao – za.

Predsjednik Skupštine Joško Klisović odredio je stanku do 12:50!

HDZ-ovog Marija Župana zanima tko je potpisao ugovor za člana uprave Holdinga Borisa Sesara koristi privati auto, a za to mu Holding plaĆa devet tisuća kuna – “tko je potpisao ugovor i zašto”.

“Radi se o brutu, a gospodin Sesar je rekao da će tu nakndu uplatiti u dobrotvorne svrhe. A sada ja vas pitam da li vi znate da je pomoćnik predsjednice uprave imao veću plaću od nje. On je donedavno radio u Holdingu. Sad vi meni recite gdje toga ima?”, odgovara Tomašević.

Višnja Fortuna (nestranačka) pita gradonačelnika o prenamjeni mjesnih odbora za vrtićku djecu, za sada se to dogodilo sam o u Retkovcu i Dubravi. “Ne vidim način da se to napravi kako se želi, postoje pedagoški standardi, više bi koštalo da prenamjenimo građevinu, nego da izgradimo novu. Ova odluka koja je sada na sudu (op.a. Obustava VUS-a o ukidanju mjere roditelja odgojitelja)”.

Tomašević odgovara da “govorimo o osam od 256 zgrada koje ćemo prenamjeniti u vrtiće, a prostori MO su iskorišteni samo 20 posto”. Tomašević navodi i kako idu u adaptaciju nekih objekata mjesnih odbora, koji dvije godine nisu adaptirani.

Trpimir Goluža o jarbolima i Hodu za život

“Gradonačelnik je donio uputu u kooj se samoovlastio o isticanju prigodnih lokacija piri čemu si je uzeo za pravo retraktivno djelovati. Rekli ste da se ne slažete s tim ciljevima. Zašto ste obmanuli pokroviteljstvo Hoda za život jer vas nitko nije to ni tražio. Gradonačelnik Tomašević odgovara da je na temelju izbornog programa, na temelju kojeg sam dobio 200 tisuća građana dalo meni glas.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, (foto: screenshot)

“Za pokroviteljstva, za projiciranje na fontanama i postavljanje zastava mora biti suglasno samnom, to nije zadiranje u pravo na slboodu i de facto je pokroviteljstvo”, odgovorio je Tomašević. “Nikada nisam zabranio Hod za život!”

SDP-ov Renato Petek ima pitanja o reviziji ugovora s privatnim tvrtkama. “Podsjetit ću da nije bilo kandidata koji nije obećao revidirati ugovore s privatnim tvrtkama, zanima me u kojoj fazi je ta revizija.”

Revizija ugovora s privatnim tvrtkama

Odgovor gradonačelnika: “Šo se tiče pročistača otpadnih voda, glasovali smo u Skupštini da ViO bude koncesionar, isto tako vezano za glomazni otpad na već postupak javne nabace, na koji sam donio odluku o poništenju jer nisam htio angažirati privatne tvrtke, DEKOM je donio odluku i prislio nas da potpišemo ugovor, nakon 17 godina otvaramo dva nova deponija”

Luciju Topolovec iz BM – 365 zanimalo je tko je zadužen za pisanje testova za odabir kadnidata za stručna povjerenstva

“Gospodin Kojić javno je priznao da si je sam pisao pitanja, i oštro odbacujem aluzije da se na bilo koji način mješam u taj izvot”, odgovorio je Tomašević.

Drama oko CTM Srebrnjak

Zastupnica Gordana Rusak o CTM Srebrnjak: “Centar za translacijsku meidicnu jedan je od najvažnijih medicinskih postignuća u Hrvatskoj, uz Sumamed, a gradonačelnik prebacuje krivnju na bišu vlastu. U travnju 2022. potpisan je ugovor za izvođenje radova, a kraj je bio do ožujka 2023, ali se produženje može dobiti do kraja iste godini. Možete li preuzeti gubitak od 443 milijuna kuna i gubitak bolesne djece”

Gradonačenik Tomašević odgovara, “Ja se nadam da zastupnik Goluža ovo gleda i da ovo gleda zasutpnica Rusak, gdje je u srpnju 2019. potpisan projekt za CTM zod 443 milijuna kuna, i sada kažete da je dvije godine nakon potpisan ugovor za projekt. Već se tada znalo, jer ste dvije godine na čistke koje ste radili na Srebrnjaku, da se ništa nije napravilo na projektu, nego 4% izvršenosti. I sad se vi pitate tko je odgovoran za to.U dvije godine ništa nje napravljeno, a hvalite se da je jedan od najvećih projekata u zdravstvu.

“Rusak traži dodatno objašnjenje, ja postavljam to pitanje jer vi ste naslijedili projekt gdje su već započeli radovi, i neprestano smo trpili provjere, do detalja se seciralo. Zašto ste radove zaustaili, one probleme koje smo imali niste imali vi, zašto ste projekt zaustavili”

Kao što ste i sami rekli bivša vlast je sama odlučila tko će biti izvođač, nadzor i voditelj porojekta u javnoj nabavi, i o onda su krenuli problemi i onda je izvođač tražio van troškovnička sredstva, nisu se slagali s voditeljem, da bi na kraju jednostrano bio raskinut ugovor s izvođačem radova. Trebao je trajati dvije gdinei 9 mejseci, a dvije godine nije ništa napravljeno.

“Mi razmatramo sve opcije s državom, ovo vrijeme je otišlo u vjetar, a ugovor je jednostrano raskinut. Dvije godine niste ništa radili i devastirali ste Srebrnjak da liči na ovo što sada liči”, rekao je Tomašević.

Ljutitom Tomaševiću pljesak: “Sramite se!”

Pitanje zastupnika BM 365 Nenada Predovana: “Krajem travnja otvorili ste spomenik žrtvama Holokaustu, u atmosferu prisjećanja na te strašne dane iz 1942. ustaškog progona, vrlo sam se živo sjetio događaja iz 2010., kofere koje ste nosili od kartona slični su koferima na spomeniku, a poruka su bili: Odstupi sotono, Poglovarstvo via Remetinec, to su fašističke poruke došle od vas, ja sam se zgrozio, tog popodneva 2010., Zagreb je nalikovao 1942. Hoćete li se ispričati građanima grada Zagreba.”

“Ovo vam je promašaj politički velik kao kuća, kao prvo koferi su bili koferi za gradonačelnika za Remetince, unutra su bile četkice, sapun i Čovječe ne ljuti se, gdje je i završio u Remetincu, čak dva puta, nakon tog prosvjeda. Osobno sam molio da se spuste trasnaprente koji su bili šovinistički. Osudio sam ih, ne jednom nego sto puta, i kao gradonačelnik. Ne zanima me gdje je tko rođen, koja mu je seksualna orijentacija. Vi se sada trebate svim Židovima, Srbima i ostalima, jer ste usporedili njihova stradanja sa odlaskom u Remetinec za gradonačelnika koji je tamo završio nekoliko puta. “

“To je nešto za što se trebate ispričati kazao je Predovan, ovo je usporedba na metaforu i trebali biste se ispričati”, replicirao je Predovan.

“Ovo je baš sramota, svašta sam mislio da će se dogoditi, ali ovo ne. Nađite jednu moju izjavu koja je bila šovinistička s obzirom na mjesto rođenja ili podrijetla, a vi znate što organizator prosvjeda može, a to ne mogu ja, nego policija. I trebali bi naučiti da je Celakoski, s obzirom da je potpredsjednik Skupštine već godinu i pol”.

Gradonačelnik Tomašević pojašanjava problematiku psećeg parka u Španskom / Malešnici. 

Vijeće Mjesnog odbora Špansko Sjever su dobivali niz pritužbi za korištenje tog parka, na osnovu toga vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se taj pseći park premjesti, na osnovu toga Vijeće GČ Stenjevec donijelo odluku da se taj park premjesti”, govori gradonačelnik i dodaje da ima još parkova za pse u najavi.

Nema govora o samovolji jer ne sjedimo samo mi tamo, već i oprorva

“Jedini park u Zagrebu koji ima radno vrijeme, a ne postoji niti jedna prijava u policiji, ali postoje prijave o trovanju životinja, kidanju ograde”, govore zastupnici o parku za pse u Španskom.

Opet stanka!

“Kad vidite da čovjek koji je izabran da vodi grad, da se gubi na početku sjednice, trebate iz plemenitih razloga tražiti stanku od 15 minuta, da čovjek dođe do kisika, jednako ljutit je bio Trpimir Goluža.

Gradonačelnik Tomašević o redoslijedu točaka i izostavljanju određenih točaka

“Oporba sada već zlorabi Poslovnik, raspravlja kakti o redoslijedu, a raspravlja o samim točkama. Prošao je sat i pol od početka sjednice, a da nismo došli do Aktualnog sata” kazao je ljutito Tomašević.

“To se ne radi, a kada govorimo o prošlim sazivima, gospodine Herman glasali ste da se brojne točke oporbe ne stavljaju pod hitnost”, obratio se Tomašević zastupniku HDZ-a MislavuHermanu.

“Nemojte zlorabiti, pa će sve točke doći u redovnu proceduru!”, govori gradonačelnik.

“Što se tiče točke vezane uz uređenje groblja, koje je Most predložio , obrazloženje hitnog postupka nikako ne može stajati. Prije 15 dana mogli ste staviti tu tčkui dnevnog reda i sada kažete da nešto što je desetljećima tema, da je hitni postupak razlog povećanje cijena građevinskog materija, ovo nije opravdano, zlorabite institut hitnog postupka”, kazao je gradonačelnik.

“Moje mišljenje je da ne treba prihvatiti hitni postupak, niti redoslijed Dnevnog reda”, zaključio je Tomašević.

Centar za Translacijsku medicinu Srebrnjak i Hrvoje Hribar, ravnatelj KIC-a i Centra za informiranje Maksimir

Zastupnici MOST-a dobili su više pritužbi o ravnatelju Centra za informiranje Maksimir, kazao je Lovro Marković, “ako je samo jedan dio pritužbi točan, stava smo da aktualnom ravnatelju ne treba produljiti niti za dan”.

Trpimir Goluža: “Apeliram da točku o Centru za translacijsku medicinu na Srebrnjaku stavite ranije jer držim da se o toj točki treba raspravljati ranije jer je od javnog interesa”.

“Hrvoje Hribar, direktor KIC-a, trebao je početi s radom. Riječ je o dva putovanja, tko je to odobrio, trebalo bi odgovoriti na sva pravno utemeljena pitanja i možemo pridodati misli li on čekati samo obnovu šanka Kina Europe”, kazala je zastupnica Ana Lederer.

Zastupnica Lucija Topolovec (BM 365) kaže da se nisu usuglasili i da članovi Povjerenstva za mlade, nisu dobili osnovne informacije o tome tko su autori pojednih stavaka i da su ključne informacije izostavljene. “Značajne razlike su vidljive između verzija dokumenta, stoga se mogu “

U tijeku je stanka od 30 minuta.

Prijedlog Akcijskog plan za mlade

Zastupnica Ana Lederer (Blok za Hrvatsku) također je tražila stanku, zbog iste teme

Lucija Topolovec (BM 365) traži stanku. “S obzirom na ove okolnosti i situaciju s Programom za mlade tražimo stanku od 30 minuta, i ponovni sastanak Odbora za mlade”, rekla je Topolovec

Maksimilijan Šimrak (HDZ) obrzazlaže stanku. “Prema Statutu i Poslovniku, povjerenstvo za izradu Programa za mlade nij edemokratski odobrilo Prijedlog programa kojeg mi danas gledamo, pa se postavlja pitanje što je POvjerenstvo radilo ako nisu uskladili verzije”. Traže povlačenje točke s Dnevnog reda.

U tijeku je stanka koja će trajati do 9:45 sati.

Mislav Herman (HDZ) ima primjedbu, također na redoslijed Dnevnog reda. “Dovoljno je samo letimično pogledati za naslove koji se vežu uz Skupštinu, kako bi vidjeli što interesira javnost”.

“Točka koja se tiče primanja u poslovnim subjektima gdje grad ima udjele, pobuđuju ogroman interse, ta točka HDZ-a i HSLS-a, opet se gura u kasne sate, ponovno apeliramo da se to ne čini”, kazao je Herman. “Javnost ima pravo znati sve ugovore i anekse“, kazao je Herman.

Lovro Marković iz Mosta kazao je kako smatra da bi točka 12. Prijedlog programa za mlade, trebala bi biti pod točkom četiri odmah nakon rasprave o proračunu.

“Nije korektno da raspravu čekamo do večernjih sati”, kazao je Marković i napomenuo da postoji problem s nazivom “osobe koje menstruiraju”, a i “da djeca slobodno biraju rod, problematično i da je daleko bitnije od neki točki o kojima će se danas raspravljati”.

Trpimir Goluža (Klub Mosta) objašnjava hitnost postupka uređenje grobova vojnika iz Drugog svjetskog rata i darovanje radova gradskom groblju Mirogoj.

“To je ugovor kojom je se žrtvoslovne udruge uobvezuju na financiranje uređenja grobova o trošku grada Zagreba, hitnost je u tome što uređenje podrazumijeva zemljane radove kojima ne pogoduje kiša te također prolongiranjem radova se riskira i povećanje cijene radova zbog povećanje cijena materijala”, istaknuo je Trpimir Goluža iz Kluba Mosta.

Igor Peternel (Domovinski pokret), predsjednik mandatno – imunitetnog povjerenstva kazao je kako gradskom zastupniku Davoru Filipoviću (HDZ), mandat miruje. Mijenjat će ga Maksimilijan Šimrak (HDZ) liste HDZ – HSLS – HSU, izvijestio je Igor Peternel.

Nema primjedbi protiv zapisnika 11. sjednice Gradske skupštine, stoga je on jednoglasno prihvaćen.

Uskoro opširnije…


Komentari