(VIDEO) ‘PREVARANTI! JA TAMO ŽIVIM, NE VI!’ Vika, svađa, ljutiti građani: Burno na javnoj raspravi o spalionici na Rebru, aktivisti napravili šou

Foto: Zagreb.info

U Hilton Garden Inn Zagreb hotelu u Radničkoj cesti održava se javna rasprava o izgradnji spalionice u sklopu KBC-a Rebro nakon što je iskazan veliki interes javnosti zbog straha od štetnog utjecaja na lokalno stanovništvo, ali i na okoliš. Došao je velik broj zainteresiranih građana.

Namjera podizanja spalionice medicinskog otpada izazvala je buru reakcija u javnosti. Pokrenuta je i online peticija protiv izgradnje spalionice. Potpisalo ju je oko 5400 građana.

Iz KBC-a su ranije demantirali da će postrojenje imati štetan utjecaj na obližnje stanovnike, korisnike i radnike KBC-a Zagreb, kao ni na okoliš.

 

Na početku javne rasprave predstavlja se studija utjecaja na okoliš. Marijana Bakula, voditeljica studije utjecaja na okoliš predstavila je što su utvrdili.

“U ovom objektu će se obrađivati samo jedna vrsta medicinskog otpada, zarazni medicinski otpad. Neće se obrađivati patološki otpad, niti igle i ostali metalni otpad, kao ni kemijski otpad niti anorganski otpad”, naglasila je.

“Otpad će se prvo spaljivati na temperaturama od 600-800 stupnjeva, pa zatim na temperaturama preko 1000 stupnjeva čime se potpuno unište dioksini i furani”, rečeno je na konferenciji.

Projektne vrijednosti za proces spaljivanja su u skladu s najboljim raspoloživim tehnologijama, istaknuto je na konferenciji.

Kada je u pitanju utjecaj na kvalitetu zraka rečeno je kako su prilikom istraživanja mogućeg utjecaja na kvalitetu zraka korištene metode najgoreg mogućeg scenarija, ali u spalionici ne bi bile realno postignute onečišćujuće vrijednosti na tim razinama.

Svakodnevno će se mjeriti emisija plinova iz spalionice i podaci će se objavljivati na internetskim stranicama ministarstva gospodarstva, najavili su prilikom predstavljanja studije.

Počela su pitanja i vrlo je dramatično počelo.

“O kojem utjecaju vi pričate. Ja tamo živim, vi ne živite”, nezadovoljna je bila objašnjenjem i uvjeravanjem jedna građanka iz publike.

“Koje godine se odlučilo da bi se gradila spalionica? 2021. godine. Kad se rodila ideja ste trebali početi razgovarati s građanima kao što se to radi u Austriji, a ne ovako”, rekla je jedna gospođa i zaslužila velik pljesak okupljenih.

“Prevaranti”, vikao je netko iz publike koji ne vjeruje podacima iz studije.

“Što se događa ako nestane struje?”

“Ako nestane struje postoji agregat”, odgovorili su na pitanje stručnjaci.

Dio burne rasprave građana sa stručnjacima možete pogledati u priloženom videu.


Komentari