Klisović o mjeri roditelj-odgojitelj: Ako ne budemo zadovoljni, tražit ćemo reviziju, ako budemo, nećemo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović održali su zajedničku konferenciju za novinare u Skupštini u Ćirilmetodskoj ulici.

Imali smo jednu produktivnu Skupštinu u šest naših sjedinica, izvjestio je predsjednik Skupštine SDP-ov Joško Klisović. “Imali smo mnogo 373 akta, a od toga smo ih usvojili 317.”

“Skupština je radila je prvenstveno na konsolidaciji gradskih financija i proračuna i reorganizaciji gradske uprave”, rekao je Klisović, pa se i pohvalio da su izglasali novi gradski proračun za 2022.

Izazovnih sedam mjeseci

Izlaganje Klisovića nastavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, a za početak je čestitao svima Božić.

“Iza nas je izazovno razdoblje. Trebalo je stabilizirati mnogo procesa u danima kad smo preuzeli vlast. Krenuli smo u raščišćavanje svih troškova, ali shvatili smo i da postoji jako puno troškova koji nisu prikazani u proračunu. Morali smo rezati”, govori.

“Izdvojio bih preustroj gradske uprave koji će stupiti na snagu 1.1. Grad Zagreb će imati 16 ureda, a ne 27. Neki od njih ostaju u pravnom slijedu, poput ureda gradonačelnika. Uskoro ćemo imati i glasnogovornika izabranog na natječaju i krenut ćemo konačno s popunjavanjem tih osnovnih kadrova kako bi mogli upravljati gradom”, govorio je Tomašević, pa dodao da ih je poputno neadekvatan zakonski okvir natjerao na to da godinu dana biraju pročelnike.

Rekao je i da je cijela Uprava Holdinga izabrana na javnom natječaju, što se dosad nikad nije dogodilo.

“Ono čime nismo zadovljni je obnova nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu i Ministarstvu, pravili svoje natječaje i dijelili po 50 tisuća kuna građanima, podijeljeni su deseci milijuna kuna. Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakavog alibija od strane države da ne krene u to”, kaže.

Stav SDP-a o mjeri roditelj – odgojitelj

Komentirao je Klisović i ukidanje mjere roditelj – odgojitelj.

“Ako ne budemo zadovoljni s učincima ukidanja mjere, dodatno ćemo je prepraviti, ali i ako bude potrebno, napravit ćemo rebalans proračuna”, rekao je, pa dodao “s obzirom na to da je ova mjera bila tako javno eksponirana, a ja sam razgovarao s korisnicima te mjere – u tom kontekstu, ako ne budemo zadovoljni, tražit ćemo reviziju, ako budemo, nećemo. Ja govorim o stavu SDP-a”.

Nakon uvodnih izlaganja šefa Grada i šefa Skupštine, krenula su novinarska pitanja – prvo je bilo ono tekuće, od jutros, puknuće cijevi na Ribnjaku.

Opet pucaju cijevi

Klisović je rekao kako je s gradonačelnikom bio na licu mjesta jutros, te da je već zatražio se napravi plan obnove postojeće infrastrukture te da će taj posao trajati desetljećima i puno koštati. “Gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu”, rekao je Klisović.

Tomašević je naglasio kako je ovog puta bilo sreće jer je puknula manja cijev, a ne ona magistralna. “Cijev bi trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopsrkbe i odvojdnje, a onda i prometa”, rekao je.

O dočeku Nove godine

“Bavimo se sigurnosti građana. Razgovaramo s policijom, epidemiolozima, detalji se bruse. Čuo sam se i s drugim gradonačelnicima koji organiziraju doček, svatko ima svoje modele. U svakom slučaju je velik izazov. Nije lako organizirati bilo što u ovoj situaciji. Na trgu je bilo različitih prosvjeda vezanih za epidemiju, a što se tiče programa, izložili smo ga prošli tjedan”, izjavio je Tomašević.

Hoćemo li plaćati više u idućoj godini?

Naravno, jedna od tema koja je zanima novinare jest i više puta najavljivano poskupljenje komunalnih usluga.

“Rekao sam da u ZET-u treba nova uprava preuzeti čelništvo. Postavlja se pitanje cijene žičare, radi se o cjelovitom problemu. Što se tiče gospodarenja otpadom, razgovarali smo s vladom o zajedničkoj mjeri. Nije lako utvrditi koliko je tko otpada odložio. Pojavile su se i pravne nedoumice i odlučili smo se da to opet raspravimo, susrest ćemo se 3. siječnja”, rekao je Tomašević.

Obnova Zagreba

S obzirom na to da se danas i sutra obilježava godinu dana od razornih potresa u Petrinji i Sisku, a koji su dokrajčili Zagreb nakon potresa u ožujku, aktualno je bilo pitanje i obnove Zagreba. Naročito onaj dio koji se tiče Fonda solidarnosti i produljenja rokova za prijavu.

“Od početka sam govorio da ti rokovi nisu realni za bilo koju zemlju, a posebno da to ovisi od toga gdje se nepogoda dogodila”, govori gradonačelnik koji smatra da rokovi od 18 mjeseci nisu dovoljni dugački.

Zadatak Vlade je da lobira za produljenje rokova. Govorio sam da oni nisu realni i da to ovisi o tome kakva se prirodna nepogoda dogodila i gdje. Kad se dogodi poplava u ruralnom području lakše se može napraviti obnova nego u povijesnoj zaštićenoj cjelini grada. Ti rokovi od 18 mjeseci i sve što treba napraviti u njima je gotovo nemoguće

“Vjerujem da će se produžiti i Vlada je optimistična”.

Također, naglasio je i kako nije zadovoljan obnovom jer je Zasgreb raspisao natječaj za obnovu javnih zgrada, no premalo se ljudi prijavilo.

I za kraj…žičara

Puno je pitanja postavljeno čelnim ljudima Zagreba, a odgovor na pitanje – kada će žičara početi s radom, kao i prethodne dvije godine, nismo dobili.

Tomašević je kazao da trenutačno predstoji izmjena građevinske dozvole i novo mjere buke na točkama koje definira Državni inspektorat. Nakon toga se pokreće daljnja procedura.

“Žičara bi do kraja siječnja ili početkom veljače trebala biti otvorena i imati sve dozvole”, najavio je Tomašević.

Komentari