DAN GRADA Predsjednik Zoran Milanović: ‘Sredite taj Donji grad, on vam je najveći izazov u Zagrebu!’, čestitao i Dan neovisnosti

Dan grada Zagreba, foto: Ured PRH

Povodom Dana grada Zagreba, kao i svake godine, i ove će se uručiti priznanja i novčane nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama u Zagrebu.

Ove godine nagradu za Zagrepčanku godine dobila je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja je na Europskom sudu za ljudska prava “pobjedila” državu u slučaju pokojne djevojčice Madine Husseini koja je poginula prelazeći željezničku prugu s roditeljima, bježeći od policije.

Dodjela Nagrada grada Zagreba 

Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb

Književnica Ivana Bodrožić, autorica romana Hotel Zagorje, Sinovi i kćeri, te zbirke priča 100 posto pamuk, među ostalima

Mr.sc. Heda Gospodnetić, diplomirana crkvena glazbenica, profesorica muzike, magistra znanosti, nastavnica ritmike i plesa

Ivan Huklek, student, hrvač i jedan od najuspješnijih zagrebačkih sportaša

Sanja Iveković, akademska grafičarka, umjetnica, a među prvim predstavnicima feminizma u Hrvatskoj

Ankica Jurić Tilić, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika, filmska producentica koja je kao producentica potpisala trideset dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija i niz kratkih filmova. Filmovi koje potpisuje dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada

Kišobrani Cerovečki, 100 godina star obrt za proizvodnju i trgovinu, tradicionalnih i nadaleko poznatih šestinskih, ručno rađenih kišobrana

prof. dr. sc. Ivan Mlinar i prof. dr. sc. Hrvoje Klasić za projekt koji se sastojao od izložbe i monografije Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi

prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u (LAMOR) i suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, jedinog hrvatskog centra izvrsnosti u tehničkim znanostima

Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama za dugogodišnje uspješno praktično i javno djelovanje u korist žena koje su preživjele muško nasilje, za požrtvovnu i upornu borbu protiv muškog nasilja nad ženama i djecom.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI” za projekt “Da bi kotač bolje LEGO”, koji je provodila u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021., kako bi se podigla svijest građana o problematici pristupačnosti svih sadržaja osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU za osobito vrijedno i odgovorno javnozdravstveno djelovanje s ciljem prevencije malignih bolesti kod žena, osobito raka dojke, jajnika i vrata maternice te pružanje psihološke podrške oboljelim ženama i članovima obitelji kroz projekt Centar za psihološku pomoć po čemu je jedinstvena u Zagrebu i Hrvatskoj.

Vinko Uhlik, dipl. ing. arhitekture, akademski slikar, umirovljenik. Jedan je od istaknutih protagonista urbanističko-arhitektonskog planiranja i promišljanja prostora Novoga Zagreba i Zagreba u cjelini.

Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraolimpijci, članovi sportskih klubova punopravnih članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom za ostvarene rezultate na Ljetnim paraolimpijskim igrama Tokio 2020., održanima 2021.

Osnovna škola Gustava Krkleca. Odlukom Grada Zagreba od siječnja 2017. imenovana je punktom za djecu tražitelje međunarodne zaštite iz trećih zemalja koja su smještena s obiteljima u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagreb

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović: “Ne dajte da vam se korupcija osmijehne, da vas pozove na piće!”

“Bilo mi je iznimno milo čuti poziv na sudjelovanje i zajedništvo, tim govorima bili su obilježeni moji politički počeci”, uvodno je rekao predsjednik Milanović.

“O ideologiji neću, o gradu u kojem sam rođen i u kojem sam proveo 51 i pol godinu, ovo je moj grad, moji roditelji nisu, oni su jedni od onih tisuća tragatelja za srećom došli u svoj glavni grad.”

“Ovo je uvijek bio hrvatski grad, koji je uvijek imao barem zadnji 200 godina, slavensku većinu, u svojim najsjajnijim decenijam bio grad Hrvata, ali i srpskih trgovaca, njemačkih i i austrijskih intelektualaca”, rekao je Milanović.

“Grad zagreb ne treba ničiju milostinju, pomoć i suradnju da, on je bogat, po brojkama po metrici, nije bogat kao Beč, ali spada u one razvijene, novcem krcate europske metropole”, rekao je Tomašević.

Predsjednik Milanović na svečanosti za Dan grada Zagreba (foto: screenshot)

“Nakon svih godina lutanja, padanja, spoticanja, nismo tamo gdje smo mislili da ćemo biti, niti tamo gdje je mojka generacija smatrala da ćemo biti, nismo na dnu, i kada to pokazartelji govore, onda ja ovoj vlasti mogu poručuiti dvije stvari: budite pošteni, strogi, ne dajte korupciji da se osmijehne, da vas pozove na piće”

“Da biste dobili naklonost puka ovog grada morate biti stvarno među njima, ovaj potres je oštetio grad, ali sve se vraća upornim ljudima ovog grada jer dobro prevlada”, poručio je predsjednik.

“Borite se za svaki euro, i kad se potrudimo da dođemo do zadnjega, nitko nema realizaciju šuta 100 posto, ali ako ćemo imati 50 posto, to će biti super. Nakon 10 godina članstva u EU, mi smo pet milijardi godišnje u plusu, to je kuna, ne eura, kao država, od toga preko dvije milijarde odlazi u poljoprivredu, ni država ni grad nemaju od toga, ostatak je novac, koji odlazi na sve, a ne na ono što bi trebao, to je sav novac koji je nama na raspolaganju. Što smo dali zauzvrat? Dali smo suze svih onih koji su odlazili u Zagreb. Kad je jako važno, tu smo gdje su i drugi nama slični, kao što vidite, oni su se bunili, grupirali, tražili pravice, koje ko da nisu ili jesu tražili, temeljene pravice a to je riječ koja se koristili u vrijeme Kukuljevića, a to je jednadžba na koju smo pristali da će bogati biti bogatiji, a oni koji nisu imali novaca, neće imati ni dalje”, rekao je Milanović.

“Sredite taj Donji grad, on vam je najveći izazov Zagreb je po tom jedinstven, učinite da opet bude takav”, poručio je Milanović aktualnoj gradskoj vlasti i za kraj poručio:

“Sretan dan, onima koji slave, Dan hrvatske neovisnosti”, kroz smijeh je rekao.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Davor Filipović: “Zagreb je generator gotovo trećine BDP-a države”

“Želja naše Vlade je da se Zagreb raste i razvija jer Zagreb je u punom smislu riječi glavni grad naše domovine, generator gotovo trećine BDP-a države”, rekao je Davor Filipović.

“Prošli tjedan je u Vladi održan sastanak s predstavnicima grada, koji će se nastaviti, a  dobro znati što je čija odgovornost i od te odgovornosti ne bježati”, poručio je Filipović.

“Podsjećam da je predsjednik Vlade uspio produžiti rok za korištenje sredstva iz Fonda Solidarnosti, što je iznimka”, rekao je Filipović, pa dodao da će grad moći koristiti ta sredstva za obnovu nakon dva teška potresa.

Govor gradonačelnika Tomislava Tomaševića: “Zagreb je grad za sve!”

“Prvi puta imam čast na dan Zagreba čestita svima i uputiti ovu čestitku. Naša vizija grada je grad u kojem su svi dobrodošli”, uvodno je rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Prije godinu dana sam rekao da ću s ponosom vratiti grad građanima, danas ću se okrenuti svimo onim pozitivnim stvarima.”

“Svi građani u ovom gradu želje bolje uvjete u svojim kvartovima, više vrtića, bolju kulturnu ponudu, dostupnu zdravstvenu zaštitu. Iako te promjene nisu brze zajedno ih možemo postići”, rekao je gradonačelnik.

“U našoj viziji grada upravo su aktivni građani glavni partneri, ovaj grad zamišljamo kao održivu zajednicu građana.”

Grad u kojem mladi mogu ostvariti svoj potencijal, u kojima su im omogućeni priuštivi stanovanje, komunalne usluge i dinamična kulturna ponuda”, kazao je Tomašević u govoru.

“Pogled nam ne seže do idućih izbora, predani smo dugoročnoj dobrobiti grada, bez obzira na ishode sljedećih izbora, rekao je Tomašević i zaradio apalauz.

Svečanost za Dan grada Zagreba (foto: screenshot)

“Tražimo sudjelovanja našeg grada u pormjeni od toga kako odlažemo otpad, manje oslanjanje na otpad, jačanje mreže socijalne podrške, za to nam je potrebna pomoć građana.

“Znamo da želite promjene, znamo da želite osjetiti osobno zadovoljstvo, za jednake šanse u zapošljavanju, zdravstvu, javnoj nabavi, želimo da građani ne odlaze van nego da posao nađu ovdje u zagrebu,d a ostave sve svoje potencijale!”

“Želimo građanima dati priuštivo stanovanje, djeci vrtiće”, rekao je Tomašević i pozvao sve da im se pridruže u promjenama.

Govor predsjednika Skupštine Joška Klisovića: “Zagreb neće biti kleptograd i kantograd”

“Na ovom mjestu dok je bilo kazalište prvi puta čuo se prvi puta hrvatski jezik na kazališnim daskamna u Gajevoj budnici Još Hrvatska ni propala, izvedena je prva hrvatska opera Ljubav i zloba”, u uvodnom govoru naglasio je Joško Klisović.

“Svoj doprinos ovom gradu dali su i zagrebački branitelji čiji je dan bio jučer”, rekao je Klisović, “ja im s ovoga mjesta čestitam njihov dan, uvijek ćemo ih se sjećati i poštovati”.

“Predugo su se u našem gradu uništavali spomenici antifašistima”, rekao je Klisović i toga više neće biti.

Svečanost za Dan grada Zagreba (foto: screenshot)

“Grad smo nakon izbora našli u lošem stanju, loš proračun, potres, pandemija, loši uvjeti života, loša komunalna infrasturktua, no ti su izbori odredili novi smjer grada doveli su nove ljude, nove koalicijske partnere s novim idejama”, rekao je Klisović u govoru.

“Naša vizija grada je europska metropola, to je grad svih boja uključivši i dugine boje, to je grad u kojem žene poput Mirele Čavajde neće odlaziti u druge gradove na prekid trudnoće već će to moći obaviti u gradskim bolnicama, a pravo na izbor bit će ograničeno samo vlastitom savješću, a ne dežurnim moralistima”, rekao je Klisović.

“Grad će se razvijati po najmodernijim uzusima urbanizma, a ne mešetarenjima na što su građani nažalost navikli, smeće ide pod zemlju, prvo u središtu grad, a onda u ostatku , a grad viđše neće biti kantograd. Neće biti ni kleptorad, jer su ti ljudi na putu prema Remetincu.”

Otvorenje svečanosti

Svečanost povodom uručenja nagrada otvorio je zbog Glazbene škole Pavle Markovac izvedbom himne, a program vode Ozren Golubić i Zlata Sušec Muck.

Uskoro opširnije…

Komentari