Uzgajivač izjavom da mora izvoziti činčile žive priznao da ih uzgaja radi krzna

Foto: PR

Udruga Prijatelji životinja ponovno je prijavila uzgajivača činčila Brunu Ivančana i zatražila od Ministarstva poljoprivrede da mu zabrani uzgoj činčila i da ga sankcionira zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja. Iako će uskoro biti pune dvije godine otkako je u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, samo je još uzgajivač Ivančan sa svojim suradnicima nastavio nekažnjeno uzgajati činčile radi krzna otvoreno se izrugujući Zakonu.

Kršenje Zakona Ivančan je javno priznao u nedavnom medijskom istupu navodeći da njegov posao opstaje zahvaljujući kupcu u Mađarskoj, ali se i požalio da dobiva manju otkupnu cijenu za životinje nego njegovi konkurenti zato što činčile mora izvoziti žive, što znači da ih ne uzgaja za kućne ljubimce, nego radi proizvodnje krzna. Prijatelji životinja došli su i do informacije da tvrtka Brune Ivančana redovito isporučuje mađarskoj tvrtki Wanger, koja otkupljuje činčile i ubija ih za krzno, pošiljke u kojima je na stotine činčila. Neke činčile ubiju odmah, neke šest tjedana nakon uvoza, ovisno o kvaliteti krzna, a samo manji broj ostaje za daljnji rasplod. Sve to jasan je primjer drskog izigravanja zakonskih propisa!

Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna donesena je Zakonom o zaštiti životinja još 2006. godine, a stupila je na snagu 1. 1. 2017., nakon 10 godina prijelaznog razdoblja. Velika većina uzgajivača odustala je u potpunosti od uzgoja činčila još tijekom desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja i preorijentirala svoje poslovanje. Ostali su prestali s uzgojem neposredno nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja, rasprodali kaveze i prodali ili dali na udomljavanje preostale činčile, a u udomljavanju im je pomogla udruga Prijatelji životinja. Sramotno je i nepravedno prema ostalim bivšim uzgajivačima, koji su svi ispoštovali Zakon, da jedan uzgajivač sa svojim suradnicima i dalje uzgaja činčile radi krzna i ostaje nekažnjen, i to 12 godina nakon proglašenja zabrane i dvije godine od stupanja odredbe na snagu.

Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja, Bruno Ivančan preregistrirao je svoju tvrtku u uzgoj činčila za rasplod i nastavio ih izvoziti u istu mađarsku tvrtku kao i ranije te se sav uzgoj i rasplod obavljaju radi proizvodnje krzna. Naime, postoje samo dvije vrste uzgoja činčila za rasplod – ili u svrhu proizvodnje krzna ili u svrhu prodaje za kućne ljubimce. S obzirom na to da je potražnja za činčilama kao kućnim ljubimcima i kod nas i u svijetu iznimno mala, svaka činčila uzgojena u Hrvatskoj, neovisno gdje je ubijena, dio je rasploda za proizvodnju krzna, na što ukazuju i pravni stručnjaci.

Prijatelji životinja upozorili su da Ministarstvo treba što prije stati na kraj prevarama i manipulacijama od strane uzgajivača i ne dopustiti daljnje poigravanje Zakonom koji je samo donijelo. Smatraju da zakonske odredbe vrijede jednako za sve i da je krajnje vrijeme da nadležno ministarstvo zaštiti Zakon, volju građana od kojih se više od 73 % protivi uzgoju radi krzna i zakonodavnih tijela koja su donijela i izglasala ovu odredbu na ponos cijele Hrvatske.

U drugim državama koje su donijele zabranu uzgoja životinja radi krzna, kao što su Velika Britanija, Austrija, Slovenija, Makedonija, Češka, Nizozemska i druge, takvih problema nije bilo jer tamo gdje je uzgoj zabranjen, onda je zaista zabranjen i u praksi, a ne samo na papiru.

Osim što je okrutno uzgajati životinje radi krzna, uzgoj i proizvodnja krzna iznimno su štetni za okoliš i ljudsko zdravlje te pridonose razbacivanju resursima. Stoga i u Europskoj uniji i šire raste broj država koje su donijele zabranu uzgoja životinja radi krzna ili donose zakonske propise koji na drugi način onemogućavaju takav uzgoj.

Prijatelji životinja ističu da je krajnje vrijeme je da se Zakon o zaštiti životinja počne provoditi, a da se prekršitelji sankcioniraju. Više informacija i mišljenja pravnih stručnjaka o provedbi zakonske zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: PR


Komentari