Uzeo u najam 26 poslovnih prostora u centru Zagreba, a većina njih zatvorena i nakon godinu dana

Foto: Facebook/ Nenad Neo Ostojic

Jozo Brkić, brat potpredsjednika sabora Milijana Brkića i trenutni vlasnik 42 aktivne tvrtke, dobio je u najam čak 26 poslovnih prostora u centru Zagreba, saznalo se ovih dana. Velik dio dobio je od Grada Zagreba, a nešto i od države.

Podsjetimo, Brkić je došao u fokus medija kada je početkom prošle godine preko natječaja Grada Zagreba u vrlo kratkom vremenu dobio u najam 10 poslovnih prostora, a od prije je dobio od Grada Zagreba u najam i kafić na Dolcu. Tada je bio vlasnik 19 tek osnovanih tvrtki.

Brkić je u početku često uzimao u najam prostore koji su derutni naglašavajući u svojim javnim nastupima da mu je namjera uređenjem tih prostora vratiti “život u centar grada”. Index je odlučio provjeriti u kakvom je stanju prvih devet nekretnina koje je dobio u najam prije više od godinu dana.

Otkrili su da je velika većina tih prostora u istom derutnom stanju u kakvom su bili i kada ih je dobio, dok su neki manji prostori, koji su dobro izgledali i u vrijeme raspisivanja natječaja, otvorili svoja vrata. Pokušali su otkriti zašto Brkić čeka s otvaranjem tim prostora, plaća li sve ugovorene najmove i što zapravo stoji iza cijele ove operacije s nekretninama.

Brkićeva tvrtka Mr. Joseph za gospodu dobila je poslovni prostor u Radićevoj ulici 5, površine 18,55 kvadratnih metara, za 1000 kuna plus PDV. I nakon godinu dana prostor je u istom stanju. Od Mr. Josepha nema ni traga ni glasa. Iste tvrtke koje su poslovale na tom prostoru, manje-više su aktivne i danas, a vrata koja su tada bila zatvorena, zatvorena su i danas. Nitko nije ni vidio Brkića da dolazi u neki od poslovnih prostora na toj adresi.

Drugi prostor je onaj na adresi Ilica 36, a na natječaju za najam prostora dobila ga je Brkićeva tvrtka Mulj promet koja je promijenila ime pa se sada zove Feš i Nobl. Riječ je o prostoru površine 54 kvadratna metra za 2790 kuna mjesečno plus PDV. Danas se na tom mjestu nalazi Salon za pedikuru i manikuru. Iako je zakup dobila tvrtka Mulj, odnosno Feš i Nobl, na ulazu u taj prostor istaknuti su OIB i adresa Twist prometa, još jedne tvrtke u vlasništvu Brkića.

Prostor u  Frankopanskoj ulici 1, i površine 83,02 m2 trebao je biti namijenjen za obavljanje djelatnosti apartmanskog smještaja za kraći boravak posjetitelja. Mjesečni zakup iznosio je 5600 kuna plus PDV.

Danas se u tom prostoru nalaze isti prizori kakvi su bili i prije godinu dana. Gomila smeća koja se skriva iza zatvorenih vrata i smrad. Od hostela za sada nema ni traga, ni nekakvom eventualnom početku radova.

Prostor od 114 kvadrata na adresi Trg bana Josipa Jelačića, u kojem bi se trebao nalaziti restoran, također je bez promjena.

Na adresi Vlaška ulica 25 zanimljiva je situacija. Naime, tvrtka Brko projekt od Grada Zagreba dobila je 18. listopada 2017. godine poslovni prostor površine 63,68 kvadratnih metara za 8100 kuna. Riječ je o dva prostora bivšeg Griča. Brkić je u izjavi za Večernji list u siječnju prošle godine najavio da će ondje otvoriti ekskluzivnu suvenirnicu Memory Croatia, u kojoj će se naći hrvatska vina. Jedan od tih dvaju prostora i dalje je zapušten kao i u siječnju prošle godine, a u drugom se nalazi Vinoteka. No na vratima stoji kako je vlasnik Svijet vina d.o.o., a to nije tvrtka kojoj je vlasnik Brkić.

Kako se jedan prostor uredio, a onaj drugi, Brkićev, nije?

“Društvo Svijet vina d.o.o. je svoj zakupljeni prostor uredilo za provođenje ugovorene namjene i isti uredno koriste, dok je društvo Brko projekt d.o.o. za svoj zakupljeni prostor još uvijek u fazi preuređenja, iz razloga što je prilikom izvođenja građevinskih radova u prostoru uočena prisutnost kapilarne vlage, te se pristupilo saniranju iste, kao i izgradnji sanitarnog čvora u prostoru, što je produžilo uređenje”, kažu iz Grada Zagreba.

U Ulici Petra Berislavića, u prostoru površine 114,67 m2, trebao je biti restoran, a Brkić je dobio taj prostor po cijeni od 3700 kuna plus PDV. Situacija je ista danas kao i prije godinu dana, a isti je i natpis: “Lokal u radu”.

U Vlaškoj ulici na broju 81 trebao je biti hostel. Grad Zagreb dodijelio je 415 kvadrata poslovnog prostora tvrtki Joze Brkića Super smještaj j.d.o.o., za najam od 5373 kune mjesečno plus PDV. I taj prostor je isti kakav je bio i prošle godine – zapušten i daleko od bilo kakve poslovne namjene.

U tom prostoru, kao i u Frankopanskoj ulici, trebao je biti hostel. No, nema ničega. Paučina oko vrata pokazuje kako odavno ondje nitko nije bio.

Brko usluge, još jedna tvrtka Joze Brkića, dobila je u zakup poslovni prostor na adresi Đorđićeva 3/B, površine 24,84 kvadratna metra, i to za 1800 kuna mjesečno plus PDV. Ondje se danas nalazi salon Nude za pedikuru i manikuru. Prije je ondje bio salon cvijeća i taj prostor, kad je dan u najam, nije bio u lošem stanju kao i ostali Brkićevi prostori koje je uzimao u najam.

S obzirom na to da nije trebalo previše ulagati, prostor je i otvoren za rad.

Brkiću je dodijeljen poslovni prostor u Ulici Pavla Hatza 25, površine 13,62 m2, za obavljanje djelatnosti usluge njege lica i tijela, a mjesečna zakupnina iznosi 590 kuna plus PDV, ali nisu uočene neke promjene ni tamo. Promjena nema ni na adresi Paromlinska 2a, gdje je dobio prostor od 30,5 kvadrata za obavljanje djelatnosti prodaje pića, pripremanje i usluživanje hrane, uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 4900 kuna plus PDV. Nositelj posla trebala je biti tvrtka Mr. Joseph.

Kako je vidljivo u prijedlozima ugovora o najmu za prostore koji su u vlasništvu Grada Zagreba, najmoprimac koji ulazi u derutne prostore ima pravo da mu se prvih šest mjeseci ne naplaćuje zakupnina. Isto tako, najmoprimac može davati prostore koje je dobio od Grada Zagreba u podzakup, no za to mora imati dozvolu Grada. Je li Brkić možda i dobio neku dozvolu i koristi li i dalje pravo da ne plaća najamninu jer “obnavlja prostore”, nije poznato.

Priprema za buduću kupnju ili podnajmove?

Brkić Indexu nije odgovorio na pozive i SMS dok je ovaj članak bio u pripremi, ali je dao nekoliko izjava kolegama iz Jutarnjeg lista.

Najzanimljivija je ona da Brkić ne odbacuje mogućnost da te prostore, koje je dobio od grada Zagreba, da u podzakup. Brkić ne odbacuje ni mogućnost da bi, eventualno, ako se donese ta odluka, iskoristio pravo prvokupa u slučaju prodaje tih prostora. Pravo prvokupa bi imao s obzirom na to da je u najmu tih prostora.

“Treba zadovoljiti niz uvjeta, jer da bi se uopće steklo pravo prvokupa zakupac mora u tom prostoru biti najmanje pet godina. Isto tako neće ići u prodaju atraktivni prostori odnosno ovi u nultoj i prvoj zoni jer na njima se više može zaraditi od najma nego prodaje, a moje tvrtke u najmu imaju najviše tih prostora”, rekao je Brkić za Jutarnji, no čini se da računa na “duge staze”.

No da bi Brkić mogao imati i drugih problema, otkrila je televizijska ekipa Nove TV, emisije Provjereno. Oni su došli do saznanja da je Brkić došao do atraktivnog prostora u središtu Zagreba, i to državnog.

“Ušetao je u lokal, dogovorio se sa zakupcem, isplatio ga i ušao u prostor”, objavilo je Provjereno dodajući da su tu nelegalnu predaju prostora uočile i institucije. Država je zbog toga pokrenula tužbu protiv tvrtke Twist promet, a to je vidljivo iz sudskog podneska koje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo u procesu tužbe. U njemu tvrde da tvrtka nije ispunila uvjete propisane Zakonom.

Komentari