Uzduž Mosta slobode tužno sjećanje na 683 osobe

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO) radi podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.

Danas 10. rujna 2017. volonteri Udruge Životna linija upalit će 683 svijeće (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema suicida u Republici Hrvatskoj. Pozivamo sugrađane da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 19:00 sati podrže ovu akciju širenja svijesti.

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj počinile su samoubojstvo 683 osobe, od čega 515 muškaraca i 168 žena (izvor: HZJZ). Pitanje suicida izvanredno je važno društveno pitanje, koje zahtijeva odgovarajuću pažnju na institucionalnom nivou. Do sada u Republici Hrvatskoj na tom polju nije dovoljno učinjeno.

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava.

Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima.‘ – izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge.


Problem suicida ujedno je i velik demografski problem jer utječe na smanjenje stanovništva u uvjetima poražavajućeg općeg demografskog stanja (iseljavanje, nizak prirodni prirast). Stopa prirodnog prirasta u 2016. bila je u Republici Hrvatskoj negativna i iznosila je -3,4 (-14 005 osobe). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio samo 72,8 (izvor: DZS).

Samoubojstva su tijekom prošle godine činila 24,1% svih nasilnih smrti u Republici Hrvatskoj (izvor: HZJZ). Udruga Životna linija zalaže se za suradnju sa srodnim udrugama, institucijama i organizacijama u svrhu prevencije suicida te širenja svijesti o navedenim problemima.

Grafika

Komentari

loading...