Užas u poznatoj tvrtki: ‘Žene se ne usude otići na WC ni zamijeniti uložak…’

1077
Provjereno/Screenshot

Provjereno Nove Tv donosi potresnu priču iz tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka.

Naime, bivši i sadašnji radnici ove trvtke odlučili su progovoriti o stravičnom teroru koji proiživljavaju na radnom mjestu.

U jednom proizvodnom pogonu radi tisuće zaposlenih, uglavnom žene, a tijekom osmosatnog radnog vremena moraju ispuniti normu, odnosno kroz ruke provući 1950 komada kože. Ako ne ispune navedenu normu, moraju biti spremne na opomene i uvrede.

“Mene je osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju ‘Kaj si ti glupa?’, ‘Kaj ti ne znaš?’ ili okreni se pa veli nekaj najgore ‘Pas mater retardiranu’. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo“, kaže Marijana Nemčić za Provjereno.

Žene se ne usude otići na WC, zamijenit uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijenit si uložak“, priča Martina Topolski.

Dalje navode kako kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje – usmeno ili pismeno, kažu, što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici te tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović, koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar-Bistrici.

“Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bi im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: ‘Doktorice, ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku’“, ispričala je za Provjereno.

Česta su i fizička oboljenja, bolesti kralježnice, ramena i zglobova.

Mladen Petaj za pšovjereno je otkrio što mu je rečeno nakon što je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

“Doslovno mi smjenovođa govori: ‘Daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu, nego obadvije.’ Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to – bez reakcije“, kazao je.

S druge strane, iz tvornice u javnost šalju priče kako se radnici u Hrvatskoj za rad u ovoj kompaniji ne mogu pronaći, a za modernizaciju pogona velikog desetke tisuća metara četvornih Boxmark je od hrvatske Vlade prošle godine dobio 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore.

 Komentari