Uz Slavena Dobrovića još dvoje članova užeg vodstva napustilo Most

KL-Photo.com

Nakon izostanka dogovora sa Škorom i odluke o samostalnom izlasku na izbore za MOST je danas uslijedio novi šok! Njihov saborski zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora Slaven Dobrović istupio je iz stranke. Dobrović je u proteklom sazivu Sabora bio predsjednik Odbora za poljoprivredu, potpredsjednik Odbora za prostorno uređenje i gospodarstvo te član Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Također, Dobrović je u 14. Vladi Republike Hrvatske obnašao dužnost ministra zaštite okoliša i energetike prije razlaza s HDZ-om.

O svemu se oglasio pismom u kojem je naveo razloge istupanja iz MOST-a:

Njegovo pismo u kojem obrazlaže zašto je istupio iz Mosta prenosimo u cijelosti:

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu.

Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.

Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici.

Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatskoj politici.

Danas, nakon tri godine u oporbi, poslije nekih dobrih i loših faza, Most se u upravljačkom smislu usko sveo na predsjednika i tajnika uz snažan pad unutarnje demokratičnosti i izostanak toliko nužnog dijaloga u formalnom i neformalnom smislu.

Ako se vodstvo okruži isključivo ljudima koji o njima ovise, isključujući mogućnost čuti drugačiju, kritičnu misao, teško je ići naprijed.

Kao da smo odustali od inzistiranja na općem dobru, kao kriteriju i podlozi za okupljanje i zajednički rad, bez obzira na sve naše moguće i različite osobne preferencije. Kao i da „borba protiv korupcije i klijentelizma“ zvuči površno, dnevno-politički, na veselje brojnih klijentelističkih mreža koje i dalje izjedaju našu budućnost.

Prekid pregovora s Domovinskim pokretom i način na koji su pregovori prekinuti, posebno kada znamo koliko ovaj savez za Hrvatsku danas znači, jako puno govori. To posebno vrijedi za ljude u Mostu do kojih su i vijesti i strateške postavke Mosta u pregovorima stizale ili iz medija ili s „druge“ strane.

Sposobnost dijaloga, razgovora, dogovora, uzajamno držanje riječi, povjerenje i poštivanje gotovo je sve u politici. Barem za časne političare za koje držimo da jesmo.

I na kraju Most se sveo na dobro poznatu trojicu uz vidljiv izostanak nacionalne reprezentativnosti. Na to je valjda i mislio politički tajnik kad je u prijelomnom videu najavio osvajanje tri mandata. Tri mandata?!

Međutim, nikad nije sve izgubljeno te svatko od nas može i treba uočavati vlastite greške, učiti na njima i popravljati se. Stoga, tko zna, možda još bude prilike i mogućnosti za zajednički konstruktivni rad na boljitku Hrvatske, poručio je Slaven Dobrović.

Sa sad već bivšim Mostovcem telefonski smo stupili u kontakt no nije bio raspoložen za bilo kakve dodatne komentare o svojoj odluci i da je sve što zasad ima reći, rekao u pismu. Samo je želio končano povući crtu na sve zajedno.

Stoga ćemo se za moguće daljnje političke poteze  i odluke Slavena Dobrovića morati još malo strpiti a preed MOST-om je nakon ovog šoka priprema i kampanje za parlamentarne izbore.

Nakon Slavena Dobrovića, Most je napustilo još dvoje članova užeg vodstva stranke – Ružica Vukovac i Vlado Marić.

Vukovac je u mailu vodstvu stranke objasnila kako nije uspjela u provedbi Mostovog programa namijenjenog poljoprivredi, prenosi Index.

“Očito nedovoljnim angažmanom nisam uspjela nametnuti temu upropaštene Slavonije, iseljenog ruralnog prostora, ogoljenih egzistencija malih ljudi”, napisala je Vukovac između ostalog u mailu te je dala ostavku na članstvo u Glavnom odboru stranke.

Nakon što je Most postao najveće iznenađenje izbora 2015. godine, Vukovac je bila jedno od njihovih najeksponiranijih imena.

Slavonska političarka svakodnevno se pojavljivala u medijima, a u to vrijeme izazvala je pravi skandal kad se otkrilo kako je ona bila ta koja je slučajno čula planove SDP-ovaca za razbijanje Mosta.

Tih je dana slovila kao izgledna kandidatkinja za ministricu poljoprivrede, no to mjesto nije dobila. Formirana je neslavna koalicija ili suradnja, a Ružica Vukovac pomalo se izgubila iz fokusa javnosti.

Iako nije postala ministrica, Vukovac je bila zastupnica 8. saziva sabora. Međutim, nakon izbora 2016. godine, izgubila se iz sabora i praktički nestala iz javnosti.

Vlado Marić, umirovljeni specijalac, u svom pismu vodstvu stranke bio je puno kritičniji.

“Prije više od mjesec dana sam vas zvao i slao poruke tražeći razgovor, ali uzalud, niste se javili. Nije vas zanimalo ni što ima za reći, predložiti i u konačnici bolje vas informirati”, napisao je Marić u mailu. Kaže pritom da uposlenici stranke često nisu dobri izvori za informiranje, a dodaje da svoju nesposobnost prikrivaju podmetanjima.

Nikola Grmoja kratko je Indexu potvrdio informaciju da Vukovac i Marić odlaze te im je poželio sreću.

Most pak najavljuje nova pojačanja.

“Most od sutra počinje predstavljati pojačanja i imena na koja računa na ovim izborima. Pristupaju nam novi i mladi ljudi ali i kapitalci već poznati na javnoj sceni! Od sutra ništa više neće biti isto”, napisao je Grmoja na Fejsu.

Komentari