Uz potpunu i najdužu pomrčinu Mjeseca, sutra će se moći vidjeti i Mars: evo gdje u Zagrebu možete uživati u nebeskom spektaklu

U petak 27. srpnja 2018. dogoditi će se najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i biti će vidljiva iz naših krajeva. Osim potpune pomrčine iste će noći Mars biti u opoziciji odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni.

Pored navedenog, na zapadnom dijelu neba u sumrak je vidljiva Venera dok su na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca vidljivi Jupiter i Saturn. Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez će ovim povodom u petak 27. srpnja 2018. organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

U isto vrijeme će se Mars nadviti nad Mjesecom što će se na nebu moći vidjeti golim okom.

Naš susjedni planet bit će velik i svijetao, udaljen 57,7 milijuna kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca. Dok će Mjesec biti bakreno crvene boje, Mars će biti svijetao i narančaste boje.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez će ovim povodom u petak 27. srpnja 2018. organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske, a u Zagrebu će ono biti organizirano na Jarunu.

Pogled prema jugu 27. srpnja 2018. u 21:00 sat
Mjesto: Jarun (Savski nasip na zapadnoj strani Jaruna)
Vrijeme: od 20:30
Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

 


Komentari