Uz Macrona u Zagreb dolazi i dogradonačelnik Pariza, u jednoj stvari je jako sličan Tomaševiću, održat će o tome i predavanje

Christophe Najdovski Screenshot / LivingStreetsUK

Dok je glavna vijest za Hrvatsku dolazak francuskog predsjednika Macrona u srijedu (prvi bilateralni posjet francuskog predsjednika od osamostaljenja, na kojemu će se potpisati i ugovor za nabavku 12 borbenih aviona Rafala), Zagreb kao grad također održava veze s glavnim gradom ove strateški važne države u EU.

Kako je obavijestio Grad na svojim službenim stranicama, Zagreb u srijedu očekuje i posjet Christophera Najdovski, zamjenika pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Gradonačelnica, inače iz redova francuske socijalističke stranke, imenovala je Najdovskog zamjenikom za promet i javne prostore.

Najdovski će u svom službenom posjetu Zagrebu u srijedu, održati i predavanje “Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu” u 18:00 sati na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu (dvorana 81). Predavanje na sveučilišnoj sastavnici na adresi Fra Andrije Kačića Miošića 26 organizirano je u suradnji Grada Zagreba i Udruge ”Sindikata biciklista”. Iz Grada će redavanju nazočiti Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet. Podsjetimo, i gradonačelnik Zagreba poznat je po promociji bicikliranja.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a onima koji ne mogu prisustvovati događaju uživo, moći će pratiti prijenos na Facebook stranicama Grada. Za prisustvovanje uživo, potrebno je imati valjanu Covid potvrdu, nositi masku za lice i pridržavati se drugih epidemioloških mjera.

Mobilnost za sve

Kako ističe američko Nacionalno udruženje službenika javnog prijevoza (kojima je pariški zamjenik gradonačelnika bio jedan od govornika), Najdovski je rođen 1969. u Parizu, u obitelji makedonskih korijena. Diplomirao je okolišnu ekonomiju na sveučilištu Pantheon-Sorbonne.

Ističe kako u svojoj službi zamjenika za promet i javne prostore, ima četiri glavna cilja: smanjenje zagađenja zraka, promociju bolje mobilnosti za sve (neovisno o godinama i društvenoj pozadini), ponovno povezivanje Pariza s rijekom Seine i brojnim gradskim kanalima i obnovu javnog prostora za pješake i bicikliste.

Kako je Zagreb.info prethodno pisao, bicikliranje i općenito promocija javnog prijevoza bez automobila je važna novoizabranoj Gradskoj vlasti. Zagreb je, s brojnim drugim gradovima iz regije uključen u projekt “Tribute”, a poseban naglasak je stavljen upravo na promociju biciklizma u gradu.

Komentari