’Uz instruktore nauče i plivati, imaju mini disco, ali i talent showove’: Otkrili smo kako dan provode djeca koje grad šalje na besplatna ljetovanja, vraćaju se oduševljeni

Foto: Ilustracija/Pixabay

Ususret odlasku na ljetovanje četvrte grupe zagrebačke djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja koja u ponedjeljak kreće na Veli Lošinj, kontaktirali smo Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji sedmodnevna putovanja i omogućuje.

Pročelnica Romana Galić otkrila nam je kako na putovanja po odmaralištima u principu grupno odlazi od 10 do 12-ero djece za koje skrbi čitav tim ljudi. Tu je dakako voditelj koji radi po principu jedan na desetero djece te animator, kineziolog zaduženih neplivača kao i medicinsko osoblje koje skrbi za zdravlje sve djece. “Tim brine o djeci 24 sata dnevno te djeca sudjeluju u različitim sportskim, zabavnim i edukativnim radionicama”, dodala je.

Za vrijeme ljetovanja koje u konačnici traje sedam dana, djeci su osigurana tri glavna i jedan međuobrok, a slobodno vrijeme provode u različitim odgojnim, obrazovnim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Program ispunjen aktivnostima

“Djeca neplivači, kojih ima jako puno, u sedam dana nauče uz instruktore i plivati. U večernjim satima djeca imaju mini disco u kojem uz ples sudjeluju u različitim olimpijadama, talent showu i brojnim drugim programima”, ističe Galić pa nam otkriva i kako su impresije djece po povratku s ljetovanja pozitivne. “Najčešće ističu zadovoljstvo sa aktivnostima koje se provode na plaži, druženje s voditeljima i animatorima, sklapanje novih prijateljstava kao i sudjelovanje u zabavnim sadržajima”, zaključuje.

Inače, pravo na besplatno ljetovanje djece iz obitelji slabijega imovinskog stanja utvrđuje gradski ured, Odjel za socijalnu skrb te se na ljetovanje upućuju djeca korisnika prava socijalne skrbi ostvarenih sukladno Odluci o socijalnoj skrbi i Zakonu o socijalnoj skrbi i djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja prema procjeni osnovnih škola i vrtića grada Zagreba u suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje.

U 2021. godini predviđeno je ljetovanje za 645 djece, 565 djece osnovnoškolske dobi i 80 djece predškolske dobi, a za sve aktivnosti grad je u proračunu osigurao 800.000,00 kuna.

Nadalje, ljetovanje se provodi u odmaralištima Zagrebačkog Holdinga d.o.o. Podružnica “Vladimir Nazor” na dvije lokacije: Crikvenica – odmaralište “Stoimena” i Veli Lošinj – odmaralište “Zlatokrila” u sveukupno pet termina, četiri termina za djecu osnovnoškolske dobi i jedan termin za vrtiće.

Komentari