UVODE SE KORONA PUTOVNICE! Ministrica turizma objasnila: Kriteriji za prelazak granice neće popuštati ni u turističkoj sezoni

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministrica turizma Nikolina Brnjac (42) za medije je u Saboru izjavila kako se uvode korona putovnice te da se kriteriji za prelazak granice neće popuštati niti u turističkoj sezoni.

“Članovi ministarstva će biti u povjerenstvu, uvest će se zelene digitalne potvrde, takozvane COVID putovnice da se lakše kreće među državama. Što jednostavniji i digitalni oblik sa QR kodom. Ministarstvo unutarnjih poslova, granična policija, HZJZ i Ministarstvo turizma zajednički radi na tom tehničkom rješenju”, objasnila je.

Najavila je i cijepljenje turističkih djelatnika i dodala kako imaju razrađen cijeli plan. Tvrdi kako je želja za cijepljenjem u turističkom sektoru vrlo visoka.

“Imamo cijeli plan, poslali smo pismo svim udrugama, povratne informacije kažu da je na popisu za cijepljenje 68 tisuća ljudi. Svi koji se žele cijepiti bit će cijepljeni. Sezonci se neće cijepiti među prvima. Već sada je druga faza procjepljivanja pri kraju. Kreće se s trećom vrlo brzo, a u nju spadaju i turistički djelatnici. Izuzetno je veliki odaziv, to je oko sedamdeset posto djelatnika”, rekla je.

Dodala je kako se nada da će cijeli turistički sektor biti cijepljen do prvog srpnja. Za turiste spremaju jasne uvjete za ulazak i izlazak iz zemalja, a za vrijeme sezone, tvrdi Brnjac, neće biti snižavanja sadašnjih kriterija.

“Turisti u sezoni neće moći ući slobodno u zemlju bez PCR testa, preboljenja ili cijepljenja. U sezoni se to neće mijenjati. Definirat ćemo jasne kriterije sa svim zemljama kako mogu ući i u kojim uvjetima. To vrijedi za sve zemlje”, zaključila je.

Komentari