UVODE SE DRASTIČNE MJERE: Gotovo sve se zatvara na 30 dana, a razgovara se i o zatvaranju granica

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih, sad ih imamo 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare na kojoj  Nacionalni stožer civilne zaštite i otkriva nove informacije o pandemiji koronavirusa.

Potvrdili su i kako u Zagrebu ima najveći broj zaraženih koronavirusom.

Ovaj virus nije zaobišao ni liječnike pa su tako otkrili još jedan slučaj čime se ukupan broj popeo na devet zaraženih liječnika.

“Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj”, rekao je ministar Božinović.

“Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta…”, nastavio je Božinović i istaknuo kako se radi o strožim mjerama distanciranja.

“Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice. Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova. Obustavljaju se i vjerska okupljanja”, istaknuo je Božinović.

“U pripremi je još jedna odluka, o zabrani kretanja preko granica“, komentirao je ministar i tako pokazao kako zatvaranje granica i nije nerealna opcija.

“Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan. Ova odluka je donesena na trideset dana, a to ne znači da ne može biti produžena ili ukinuta”, zaključio je.

 


Komentari