UVEDENE VELIKE PROMJENE: Zračne luke službeno prešle na Schengenski režim, evo što to znači za putnike

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Republika Hrvatska je s 1. siječnjem ove godine postala država članica Schengenskog područja, čime su ukinute kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, a od nedjelje su ukinute i kontrole osoba na unutarnjim zračnim granicama, što je ujedno i početak ljetnog reda letenja.

S današnjim danom devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine. Radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču. To znači da se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola.

Iz Ministarstva unutarnjih poslovca ističu da značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu dočaravaju podaci koji govore da će od ukupnog broja putnika u zračnom prometu u prosjeku njih 70 posto biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan tog prostora. Izuzetak od toga je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto.

Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, dodaje MUP.

”S potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama Republike Hrvatske bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova”, kažu iz Ministarstva i ističu da će se ovo posebno osjetiti tijekom turističke sezone kada se očekuje povećanje broja dolaska putnika u Hrvatsku.

Ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima pomoći će ubrzanom i olakšanom prolasku preko zračnih luka bez zadržavanja, što će, očekuje se, rezultirati i većim interesom turista za dolazak.


Komentari