Ususret ljetu: HEP gasi grijanje!

Pixabay

HEP-Toplinarstvo od ponedjeljka, 20. svibnja započinje s obustavom isporuke toplinske energije za grijanje u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. “S obzirom na veliki broj podstanica spojenih na toplinske sustave, za obustavu grijanja u svim zgradama potrebno je tri do četiri dana”, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-Toplinarstva ujedno najavljuju da će u razdoblju izvan ogrjevne sezone, a s ciljem povećanja sigurnosti i kvalitete isporuke toplinske energije, provesti revitalizaciju približno 5 kilometara postojeće distribucijske toplinske trase te izgradnju 2,8 kilometara nove trase. “Sezona grijanja 2018./2019. protekla je uspješno. Isporuka toplinske energije za približno 126 tisuća krajnjih kupaca odvijala se kontinurano, bez većih prekida. HEP-Toplinarstvo će tijekom ljeta provesti radove revitalizacije i izgradnje dijela vrelovodne, toplovodne i parovodne trase. Radovi će uzrokovati kratke prekide isporuke potrošne tople vode o čemu će krajnji kupci biti pravovremeno obaviješten”, ističe direktor HEP-Toplinarstva Zdravko Zajec.

Ujedno je pozvao krajnje kupce da sve planirane radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stanovima i poslovnim prostorima završe do početka rujna, kada sustav grijanja mora biti spreman za početak nove ogrjevne sezone. Radovi na unutarnjim instalacijama grijanja smiju se izvoditi tek nakon što radnici HEP-Toplinarstva na pisani zahtjev predstavnika suvlasnika ili upravitelja zgrade isprazne pogonsku vodu iz sustava grijanja zgrade. Suvlasnicima zgrada savjetuje se da se međusobno dogovore o zajedničkom terminu izvođenja radova, kako bi se izbjeglo višestruko pražnjenje i punjenje instalacija pogonskom vodom.

Nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama, predstavnik suvlasnika obvezan je dostaviti HEP-Toplinarstvu pisanu potvrdu da je sustav spreman za prihvat toplinske energije, a oni će potom napuniti instalacije pogonskom vodom, pri čemu se preporučuje otvoriti ventile na svim radijatorima u zgradi. Isto tako, predstavnici suvlasnika zgrada, usporedo s punjenjem sustava, trebaju organizirati i odzračivanje unutarnjih instalacija grijanja, objašnjava se u priopćenju. Ogrjevna sezona 2019./2020. započet će najranije 15. rujna 2019. u skladu s vremenskim uvjetima, navode iz HEP-Toplinarstva.


Komentari