USTALI POLICAJCI, A BIVŠI ČELNIK OTKRIVA: Osiguranje zgrade policije u Heinzelovoj jednostavno je šokantno

Pljačka koja se sinoć dogodilo u zgradi policija u Heinzlovoj ulici u Zagrebu pokrenula je lavinu reakcija, ali i komentara. 

Bivši čelnik krim policije, Vlatko Cvrtila je izjavio kako ga ne čudi činjenica da su lopovi, policiji pred nosom, iz sigurnosnog sefa uzeli čak dva kilograma zlata i 280.000 eura. Bivši je čelnik tako otrkio sigurnosne uvjete, koji su, prema njegovoj ocjeni, daleki od zadovoljavajućih. Videonadzor je iz davne 1998. i ta je oprema zastarjela, ali vjerojatno još funkcionira. Međutim, Ni unutarnje osiguranje MUP-ovih objekata nije blistavo, prema Cvrtilim saznanjima.

“Sumnjam da bi ijedna organizacijska cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku sigurnost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku sigurnost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to“, ocijenio je Cvrtila.

Nezaključani uredi sa punim sefovima

Uz to je dodao kako je uobičajeno kako se uredi u policijskim zgradama ne zaključavaju, te da se u sefovima koji su u njima nerijetko nalaze ogromne količine novca. Međutim, nije samo pitanje materijalnih stvari, već i povjerljivih informacija i drugih policiji važnih dokumenata. Usput je i prokomentirao odakle su se, prema njegovoj procjeni, zlato i tolika količina novca našli u jednom sefu.

“To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije – za otkupnine, operativne troškove i slično. Zlato bi prije bilo dokazni materijal, oduzet u nekom slučaju. Budući da je to dosta novca, onda je i to vjerojatno bilo oduzeto, ali može biti i za operativne troškove. A možda je dio za jedno, dio za drugo,” kaže Cvrtila koji smatra da se ovdje radilo o tzv. tipovanoj provali. “To znači da je netko znao. Vrlo je izvjesno da je netko iznutra dao informaciju za to ili eventualno da je onaj kome je to oduzeto – ako je oduzeto – znao točno gdje to jest. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predano na sud… Taj materijal se, inače, mora predati odvjetništvu, odnosno sudu, obično u roku od 30 dana. Ne bi netko išao riskirati provalu u policiji ako ne zna što će naći u sefu,” zaključio je Cvrtila za Tportal.

Sindikat policije traži smjene

Nacionalni sindikat policije na ovu je pljačku i medijske napise o njoj poslao dopis Ministarstvu unutarnjih poslova kojim nedvojbeno traži smjene zbog provale. “Molimo Vas da naš dopis prenesete hrvatskoj javnosti, budući da nam je iskreno žao što se ovako loše stvari događaju, međutim iste po nama nije bilo moguće niti izbjeći s obzirom da smo u zadnjih nekoliko godina a posebice u zadnje vrijeme ukazivali na nezakonitosti u radu u MUP-a, propustima i sl. što je nažalost rezultiralo i ovim događajem, koji je svakako nanio veliku štetu, narušio ugled i čast MUP-a u cjelini,” piše u dopisu u kojemu iz sindikata traže hitne smjene Ravnatelja policije te načelnika u PU Zagrebačkoj.

>>>PLJAČKA STOLJEĆA U HEINZLOVOJ: Provalili u zgradu policije, uzeli zlato i 280.000 eura!


Komentari