USPJEH PRIJATELJA IZ ZAPRUĐA: ‘Rekli smo ‘ajmo probati’, povukli sve sa štednje pa otvorili firmu’

Facebook

“D3Stooges3D”, iz malog studija skrivenog u prizemlju jedne od “limenki” u Zapruđu, gdje četvorica prijatelja printaju sve što mušterije zatraže, figurice životinja te likova iz filmova i videoogrica, šalice, podmetače, držače za sapune, naušnice i slično, dolazi nam zanimljiva poduzetnička priča.

Podignuli su ušteđevinu, dali otkaz na starom poslu i krenuli u svoju biznis avanturu, a ako je vjerojavati njihovim riječima, super im ide.

”Počelo je zapravo prije četiri godine, kada je tata sam sklepao 3D printer jer je htio raditi modele aviona”, prisjećaju se za Večernji list braća Daniel i Luka Kirin, prijatelji i poslovni partneri braće raća Ivana i Filipa Ormuž.

Kupili su tablete za crtanje za sto eura i počeli se igrati s idejama. Skidali su modele s interneta i printali kao vježbu, ali ubrzo su ih zamijenili vlastitim modelima.

Nedugo potom dobili su ponudu za veći projekt, trebalo je napraviti 400 kućišta za televizore. Upustili su se u “nepoznato”, kažu, no ispalo je dobro. Privukla ih je zarada, a nakon tog projekta su se odlučili otvoriti vlastitu firmu.

Facebook

”Rekli smo “ajmo probati”, povukli sve sa štednje pa otvorili firmu.”, opisuje Daniel.

Plan im je, s vremenom, proširiti se na inozemno tržište. ”Kod nas je 3D printanje još relativno nepoznato i nerazvijeno, a vani su ljudi puno više prepoznali njegov potencijal. Zasad se u Hrvatskoj najviše koristi u medicini, primjerice za izradu umjetnih kukova, dok ovakvog kreativnog printanja kakvim se mi bavimo baš i nema.”, govori Ivan.

”Nikad nam nije dosadno, klijenti naručuju zaista svašta. Cijena proizvoda kreće se od 50-ak kuna za neki jednostavan privjesak pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna za zahtjevnije projekte. Najskuplja je bila izrada dekoracije koja krasi okvir izloga salona na Makarskoj rivijeri. Bila je u obliku kristala, radili smo u više dijelova i za to nam je trebalo mjesec dana.”, ističu dečki.

Sva se četvorica, pak, slažu kako nisu pogriješili kad su odlučili otvorititi svoj posao.  ”Radimo ono što volimo, ovo je kreativan posao i uvijek je zanimljivo, a još ako se od toga može i živjeti, to je savršena kombinacija.”, zaključuje ekipa iD3Stooges3D.


Komentari