Ušli smo u zatvoreni hotel Esplanade i vidjeli kako teče obnova pred skoro otvorenje

Hotel Esplanade ovog travnja nije imala prilike proslaviti svoj 95.-ti rođendan. Napuštena od zaposlenika koji je doživljavaju kao svoj drugi dom, kao i gostiju. Dva su razloga otkazivanja slavlja, potres i koronavirus. Esplanade je potresom oštećena poput mnogih drugih zgrada zagrebačkoga Donjeg grada, ali šteta nije bila kapitalna. Porazbijani su bili elementi namještaja u sobama, rijetke lampe, ogledala… Ali najvažniji primjerci, poput lustera starih gotovo cijelo stoljeće izdržali su njihanje i trešnju. Radovi na obnovi krenuli su praktički odmah.

Nakon temeljite inspekcije i popisa štete do u najmanji detalj, u Esplanadu je ušla vojska majstora. Tjednima oni minuciozno zamjenjuju potrgane i oštećene elemente, tako da su danas sobe i apartmani spremni ponovo primiti svoje goste, a društvenim prostorijama u prizemlju, slavnom baru, restoranu Zinfandel i Bistrou na redu su posljednji ličilački radovi.

Esplanadom, hotelom s posebnim mirisom što dobro znaju svi oni koji je redovno posjećuju, danas se šire mirisi svježe oličenog drva. Do otvorenja u ponedjeljak sve će biti kao nekoć, po najvišim standardima, tvrdi Max Krizmanić, legendarni direktor ove zagrebačke i hrvatske znamenitosti u kojoj odsjedaju bogati, slavni i oni s dobrim ukusom.


Komentari