USKRS NA SVETOM DUHU U pučkoj kuhinji nahranili više od 500 Zagrepčana, a dirljivo iznenađenje pripremili su s frizerima volonterima

Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga

Nakon što su za Zagreb.info najavili redovnu pomoć potrebitima za Uskrs, Franjevci koji vode pučku kuhinju pri župi Sv. Antuna Padovanskog, u subotu su svima potrebitima u Zagrebu pomogli kako za Veliku subotu, tako i za Uskrs.

Voditelj pučke kuhinje, fra Vladimir Vidović, Za Zagreb.info je otkrio kako su za uskršnji vikend podijelili hrane za više od 500 ljudi.

Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga
Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga

“Kuhana šunka, pinca, kolači, voće, bilo je dosta za sve. Pince su donirali župljani Župe sv Antuna Padovanskoga iz Zagreba, a šunke su platili župljani iz hrvatskih zajednica iz Njemačke, Reultingen-Metzingen-Tubingen i Balingen i Ebingen. Bilo je odlično”, nabrojao je Fra Vladimir komentirajući atmosferu na zagrebačkom Sv. Duhu.

Osim hrane, ugodne atmosfere i riječi podrške, Franjevci su potrebitima priredili još jedno uskršnje iznenađenje, a to je šišanje.

“Četiri frizera su šišali od 10 do 14 sati”, pohvalio je fra Vladimir volontere koji su odlučili i na ovaj način pomoći manje sretnim sugrađanima.

Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga

Podsjetimo, franjevačka pučka kuhinja radi i sprema korisnicima hranu kroz cijelu godinu, svaki dan, osim nedjelje, ali i za taj dan osiguraju potrebitima obrok zahvaljujući donacijama brojnih ljudi.

Nažalost, veliki redovi u subotu i podatak kako je potrebitih bilo više od 500, pokazuje teškoću situacije za mnoge u Zagrebu, dok se željno isčekuje bolja situacija.

Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga
Foto: Franjevački red župe Sv. Antuna Padovanskoga

Franjevci. održavaju i različite akcije. Tako su nedavno završili korizmenu akciju, a sredinom lipnja spremaju još jednu povodom Sv. Antuna, njihovog zaštitnika.

Fra Vidović se ranije za Zagreb.info osvrnuo i na problem koje korisnici pučke kuhinje imaju, ne samo zbog financijskih problema, već i zbog negativnih stereotipa kojima ih društvo osuđuje.

“Često nose stigmu da su neradnici i da im se ne da raditi. No, kada uđete u razgovor s korisnicima, istaknuo bih da su izrazito samokritični. Svjesni su da su u određenim situacijama donijeli loše životne odluke. S druge strane su svjesni i loše ekonomske situacije te da ne mogu fizički raditi bilo zbog bolesti ili drugih situacija. Imaju mala primanja od invalidnina i prisiljeni su doći u pučke kuhinje jer ne mogu živjeti s tim malim primanjima”, objasnio je fra Vladimir za Zagreb.info, kako ljudi završe ovisni o pomoći pučke kuhinje.

Osim što im je osiguran topli obrok, slasni kolači i tradicionalne uskrsne delicije, kao i šišanje, zasigurno su uljepšali dan manje sretnim stanovnicima Zagreba na Uskrs.

Komentari