Tomašević objavio detalje o boksovima za smeće i podzemnim spremnicima, evo tko će što platiti

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima održava redovnu konferenciju za novinare u 11 sati u Gradskoj upravi.

Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije, zamjenica Dolenec je istaknula da su htjeli uputiti temeljnu poruku da je Zagreb otvoren i siguran grad.

“U programu smo još najavili da ćemo sudjelovati u povorci, Grad će osigurati adekvatnu strukturu da osigura sve, što se vidi i po programu financiranja”, pojasnila je.

Zamjenik Korlaet najavio je novitete u raspolaganju gradskim stanovima.

Stanove će moći otkupiti jedino branitelji i to koji žive u njima pet godina, po cijeni Ministarstva branitelja. Prodavat će se i loši stanovi u koji se ne isplati ulagati i treća grupa su stanovi u kojima je Grad suvlasnik. Cilj je da Grad zadrži što više nekretnina.

Komunalni red

Gradonačelnik je iznio detalje o načinu postavljanja, ali i plaćanja boksova za smeće.

“Izmjena odluke o sakupljanju komunalnog otpada i po izmjenama će biti moguće za sve višestambene zgrade koje nemaju svoj prostor za smeće, nakon inspekcije će biti moguće postaviti boksove za smeće. Osim u povijesnoj jezgri, tamo će biti podzemni spremnici”, najavio je gradonačelnik Tomašević, dodavši da će Grad osigurati parcelu za one koji nemaju gdje staviti boks.

Trošak će platiti stambene zgrade, a GSKG će ponuditi kredite kako bi bile manje pričuve.

U povijesnoj cjelini će Grad financirati zbog povećanih troškova, kao i zato što se plaća spomenička renta.

Posjet Berlinu

Gradonačelnik je najavio sudjelovanje na konferenciji i suradnju s berlinskom gradonačelnicom. Sudjelovat će i u Beču te se nada suradnji po pitanju zelene politike, socijalnom stanovanju.

Nalaz zdravstvene inspekcije u slučaju Mirele Čavajda

“Mislim da se time treba baviti nova ravnateljica, treba pričekati i unutarnji nadzor koji je pokrenut prije i tako će se postupati da se greške više ne ponavljaju. Jedina bolnica je gdje postoji kolektivni priziv savjesti i jasno sam rekao da se to promijeni, čak sam provjerio u izbornom programu da ćemo osigurati dostupan i siguran pobačaj u bolnicama u vlasništvu Grada Zagreba i idemo dalje prema onome što smo govorili”, rekao je gradonačelnik dodavši da detalje treba prepustiti ravnateljici.

Pješačka zona u Teslinoj

Teslina ulica je pješačka zona smirenog prometa, no neki naši sugrađani se ne osvrću previše i komunicirali smo to s policijom jer je to promet u kretanju, pojasnio je Korlaet.

Najavio je da će u Vlaškoj pristup imati stanari, dostavna i interventna vozila, razmatraju se i teleskopski stupići.

Pješački blok u centru

“Postignut je kompromis sa Stomatološkim fakultetom te bi se išlo u realizaciju, Hoto grupa je imala definiran javi interes prolaskom kroz blok, ali to se nikada nije realiziralo.

Proces je i dalje u izradi, ali mislim da to ide u dobrom smjeru”, naglasio je Tomašević.

Javni interes je iskazala Gradska skupština i izvršava se ono što je obećano, poručio je gradonačelnik.

Mreža za mjerenje kakvoće zraka

Gradonačelnik se osvrnuo na novinarski upit o problemu zagađenja zraka u Zagrebu, kao i mjernim postajama.

“Želimo unaprjeđivati kvalitetu zraka u Zagrebu, tu su postrojenja, promet, fosilna goriva za grijanje usred zime. Tražimo moguće zamjene”, poručio je Tomašević.

MC Stojan u Muzeju za umjetnost i obrt

“Niti sam bio informiran o nastupu, niti o reakciju niti znam što je sve točno. Ravnatelj Muzeja nije komunicirao s nama, a iskreno mislim da kao gradonačelnik nisam dužan brinuti o tome”, rekao je gradonačelnik.

Prometnice u Sesvetama

Problem koji muči stanovnike Sesveta jesu prometnice koje nikao da se dovrše. Gradonačelnik je pojasnio kada bi sve trebalo biti gotovo:

“Bilo je problema s javnom nabavom, ali to je gotovo i očekujem da se to realizira do kraja godine. Odvojen je novac koji Grad plaća Zagrebačkim cestama za to”, odgovorio je gradonačelnik na pitanje o završetku prometnica u Sesvetama.

Zakon o pobačaju

“Jasno je koji je naš stav o tome, puno smo puta o tome govorili, a oko same taktike, to prepuštam saborskom Klubu”, zaključio je Tomašević.


Komentari