NASTAVLJAJU SE ISPLATE RODITELJIMA – ODGOJITELJIMA ‘Zadovoljni smo, tema je vrlo kompleksna, ići će se na ocjenu zakonitosti’

Foto: Screenshot

Visoki upravni sud donio je Odluku kojom se obustavlja izvršenje Odluke o ukidanju mjere – roditelj odgojitelj, sve do ocjene zakonitosti te odluke. To znači da novčana pomoć roditeljima – odgojiteljima nastavlja isplaćivati i nakon 1. svibnja kada je Odluka o ukidanju zakonski trebala stupiti na snagu.

“Nisu uložili niti jednu  kunu u kompenzacijske mjere, zanimljivo je spomenuti i neočekivano izjašnjavanje koalicijskog partnera SDP-a koji će tražiti Izvješće o kompenzaijskim mjerama, njih nema. Grad nije spriječio štetu koja će se dogoditi roditeljima – odgojiteljima ukidanjem mjere”, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica HURO.

Dunja Jeleč iz inicijative Djeca su budućnost rekla je da su zadovoljni obustavom koju je donio Visoki upravni sud.

Predstavnica udruge U ime obitelji Željka Markić kazala je kako su predstavnici Visokog upravnog suda rekli da je ta tema vrlo kompleksna i da će ići na ocjenu zakonitosti.

Foto: Screenshot

“Rečeno je da je ova tema kompleksna, da su dobili pravnu argumentaciju od Udruga, i od Grada Zagreba, i da im treba još vremena da donesu odluku, uzevši u obzir sudsku praksu i ozbiljnost situacije donijeli su mjeru kojom su zaustavili tu štetnu odluku”, rekla je Markić.

“To je bila taktika grada”

Važno je i za napomenuti, istaknuli su na press konferenciji, da se sudska obustava odnosi na roditelje koji su još uvijek u mjeri, a ne ne one koji su iz mjere izašli.

“Upozoravali smo roditelje – odgojitelje da je ovo možda taktika grada, da će se možda odluka obustaviti, rekla je Željka Markić, na što se nadovezala Ana Marija Berbić Lacko i kazala kako čekaju obrazloženje suda, da vidimo jesu li prihvatili obustavu na cjelokupnu mjeru ili samo parcijalno”.

Sigurno je, naglasila je Berbić Lacko, da se isplate nakon 1. svibnja nastavljaju, i da “smo urgirali na ono što smo smatrali da su naša stečena prava”.

“Oko stotinjak roditelja izašlo je iz te mjere u odnosu na listopad prošle godine”, rekla je Berbić Lacko.

Komentari