(UŽIVO) Započela je zagrebačka povorka ponosa: Nema incidenata, povorka napreduje prema Ribnjaku!

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nema incidenata, a povorka napreduje planiranim putem preko Franskopanske ulice.

 

Okupljenima su se pridružila brojna poznata lica poput Mirele Priselec Remi, pučke pravobraniteljica Lore Vidović, popularnog glumca Slavka Sobina, a na Zagreb Pride je stigao i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

”Došlo je vrijeme da u ovoj državi napravimo korak dalje i da djeci koja čeznu za domom bude omogućeno da budu posvojena od roditelja koji su spremni brinuti za njih, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Da, smatram da djecu trebaju posvajati i istospolni parovi.”, Bernardićeve riječi prenosi Jutarnji list.

”U ovih 18 godina dokazali smo da možemo zajedno mijenjati stvarnost, da je ovo zemlja za sve nas, da stojimo na pravoj strani povijesti. Ovo nije naša faza, mi smo tu, postojimo, sada smo i bit ćemo dio hrvatskog društva”, napominju organizatori koji ističu kako su izrazito ponosni što je upravo zagrebačka povorka ponosa najdugvječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj. Danas se održava osamnaesti put po redu. Pred Mimarom se okupilo nekoliko stotina sudionika, a prisutan je i velik broj policajaca.

Iz udruge Zagreb Pride ocijenili su kako se radi o “najdugovječnijem političkom prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj”.

Nakon okupljanja na Rooseveltovom trgu, povorka će proći središtem Zagreba – Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka – gdje će se na koncu održati javni skup i koncert grupe “Le Zbor”.

“Borbu za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro smo i krvavo započele 2002. godine, kao što su i naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu”, podsjetili su iz Zagreb Pridea.


Komentari