Stožer potvrđuje: 15 novih slučajeva zaraze u Zagrebu, ukupno 1126 u Hrvatskoj, četvero mrtvih u jednom danu

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Nacionalni stožer civilne zaštite na posljednjoj konferenciji za novinare, 3.4. u 14 sati, objavio je kako je 86 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom na području Republike Hrvatske te da ih je ukupno 1079.

Redovna konferencija održat će se i danas u 14 sati kada ćemo objaviti najnovije informacije sukladno izjavama članova stožera.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je kako je potvrđeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj te ih je ukupno 1126. Od jučer je preminulo četvero oboljelih – sve su preminule u KBC Osijek, a riječ je o osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima.

Ukupan broj preminulih je 12, a 39 ih je na respiratoru. Oporavljenih je trenutno 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

Ministar Vili Beroš poručuje kako su iduća 2 i pol do 3 tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu zbog čega poziva građane: “poštujmo mjere, one su tu sa razlogom.”

Alemka Markotić rekla je kako je najmlađa osoba na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti otprilike 74. godište. Riječ je o ljudima srednje do starije životne dobi, od kojih svi imaju prethodan komorbiditet ili pretilost – uglavnom većina ima neki rizični faktor.

 

Samostalno se od zaraženih liječi manji broj ljudi, potvrđuje ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Davor Božinović ponovno upozorava na zlonamjerne poruke kojima se želi provaliti u internet bankarstvo, ljudima stoga poručuje da ukoliko dobiju takve poruke – ne otvaraju poveznicu nego izbrišu jer se radi o pokušaju krađe identiteta, osobnih podataka.

Vezano uz kršenje samoizolacije primljeno je ukupno 3802 dojava, od čega je za 1083 dojava potvrđeno kršenje mjera samoizolacije.

Za sada nema bolesnih u domovima za starije, dodaje Krunoslav Capak, što je odraz pravovremenog uvođenja mjera.

 


Komentari