‘SADA SMO SVI U NEIZVJESNOSTI’ Dolenec o obustavi ukidanja mjere: Kompenzacijske mjere nisu kreirane jer nisu odgovorili na upitnike

Foto: Screenshot

Visoki upravni sud donio je odluku kojom se obustavlja Odluka o ukidanju mjere – roditelj odgojitelj te da Odluka ide na ocjenu zakonitosti. To znači da će nešto više od pet tisuća roditelja – odgojitelja nastaviti primati novčanu pomoć i nakon 1. svibnja kada je zakonski Odluka trebala stupiti na snagu.

U 12:00 sati, ispred zgrade Gradske uprave zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec dala je izjavu za medije, a rekla je – “sad smo svi u neizvjesnosti, do konačne odluka suda”.

“Za svibanj je planiran iznos u proračunu. Ako nakon toga ne bude donesena odluka suda morat ćemo razmišljati o rebalansu proračuna. Jer tu se radi o 40 milijuna kuna mjesečno. za te novce možemo napraviti novi vrtić”

“Ovom odlukom sud si je dao vremena da prouči sve i donese konačnu odluku o zakonitosti naše odluke”, rekla je Dolenec.

Puno smo mi argumenata naveli u očitovanju Grada Visokom upravnom sudu, a jedan je bio i da bi bio nezgodan presedan da demokratski izabrana vlast ne može unutar svojih ovlasti definirati novčane nagrade i mjere koje dodjeljuje”, izjavila je Dolenec i dodala da se i ovdje radi o novčanoj naknadi, kao i ostalima koje grad dodjeulje.

“Upravo taj argumenti koristimo zato što je odluka zakonita, i vjerujemo da će i sud tako odlučiti.”

Kompenzacijske mjere

“Na sjednici Skupštine u četvrtak SDP je tražio izvješće, kojeg mi imamo obavezu dostaviti unutar 30 dana, što se zbiva s kompenzacijskim mjerama”, najavila je Dolenec i rekla da, interventne mjere od 25 milijuna kuna idu u nove vrtiće. “Što smo najavili u mjesnim odborima, za sve ostale mjere nažalost, podatci nam za to nedostaju”, rekla je Dolenec pa se osvrnula na sporne upitnike koji su u siječnju slali na adrese korisnika mjere.

“Podsjetimo u siječnju smo slali upitnike, samo 149 upitnika je vraćeno, što je niti 3 posto, a upitnik je ciljao napraviti socijalni i radni profil korisnika kako dizajnirati specifične mjere, ostali smo u situaciji kakvoj smo bili prije, dakle ne znamo ništa više nego prije o korisnicima mjere”, objasnila je Dolenec zašto nije kreirano još kompenzacijskih mjera.

“Ono što bi trebala reći, a vjerujemo da bi i vi to potvrdili da izjave koje smo davali i gradonačelnik i ja, da nismo u niti jednom trenutku govorili negativno o roditeljima odgojiteljima”, odgovorila je Dolenec na pitanje zaslužuju li majke odgojiteljice ispriku.

“Ne smatramo da je  mjera roditelj – odgojitelj pravedna prema drugoj djeci i roditeljima Zagreba”, kazala je Dolenec.

Osvrnula se Dolenec, nakon pitanja novinara, i na Ivicu Lovrića, koji je trenutačno savjetnik gradonačelniku.

“Gospodina Lovrića smo zatekli na mjestu posebnog savjetnika, mi smo to mjesto ukinuli, sada je u tijeku nova sistematizacija, da ga možemo zakonski otpustiti”, najavila je Dolenec.

Vrtićki kapaciteti

“Pred nama je sada redovni rok za upise, prve rezultate imat ćemo krajem lipnja, i prošlo ljeto je između prvih rezultata i konačnih upisa upisano dodatnih tisuću djece”, podsjetila je Dolenec i najavila da će ova godina biti izazovna ali ne samo zbog korisnika mjere.

“Sigurno ćemo ove godine imati povećani interese i zbog korisnika mjere, a tu su i raseljena djeca iz Ukrajine, a zato smo se i odlučili na prenamjenu gradskih prostora”, rekla je Dolenec. Što se tiče upravo prenamjene, kazala je da ciljaju na rujan, a vidjet će mogu li postojeći vrtići, pa čak i vjerski, primiti još djece.

“To ćemo sve objaviti u Izvješću koje je koalicijski partner i tražio od nas”, zaključila je Dolenec.


Komentari