Uskok zatražio Bandićeve putne naloge za Rim: Policajka ‘upala’ u sobu dok su novinari pregledavali dokumentaciju

Na fotografiji Milan Bandić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U trenutku kada su jučer novinari pregledavali putne naloge zagrebačkog gradonačelnika, u prostorije Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju ušla je policajka u civilu. Kako je navela, došla je po dokumentaciju.

Naime, kako doznaje Jutarnji, USKOK je od policije zatražio da iz ureda izuzme dokumentaciju o putovanjima zagrebačkoga gradonačelnika.

Prema dokumentaciji koju je Grad dao na uvid, Milan Bandić je Rim posjetio 27 puta, u razdoblju od 2011. do 2016.

U 2011. godini u Rimu je bio dva puta.

U studenome je bio na potpisivanju protokola o suradnji gradova i tada se susreo s rimskim gradonačelnikom Giannijem Alemannom. Tom prilikom boravio je u hotelu Ambasciatori u centru Rima, a to putovanje ukupno je plaćeno gotovo 16 tisuća kuna. Mjesec dana kasnije ponovno je bio u Rimu, opet s voditeljicom Šimić, a razlog putovanja bio je dar božićnog drvca glavnom gradu Italije.

U 2012. godini Bandić je Rim posjetio šest puta.

U ožujku je dva dana bio na potpisivanju pisma namjere o suradnji između gradova, kada se sastao s tadašnjim gradonačelnikom Rima Alemannom u Rimu, od 13. do 15. travnja bio je na otvorenju projekta Hrvatski mozaik, a dva tjedna kasnije na koncertu Klinci s Ribnjaka iz ciklusa “Djeca Hrvatske djeci Europe”. U svibnju je, tvrdi dokumentacija, bio u posjetu pokrajini Molise, a krajem lipnja na turističkoj prezentaciji Zagreba u Rimu. Krajem godine bio je na predstavljanju prvog broja dvojezičnog časopisa Manjine.

U 2013. jednom je bio u Rimu, a u 2014. četiri puta.

Tijekom 2013. Bandić je Rim posjetio tek u srpnju na održavanju turističke prezentacije Zagreba. Potom je u rujnu išao na sastanak s predstavnicima Aqua parka, u studenome prisustvovao predstavljanju knjige “20 godina diplomatskih odnosa”, a u prosincu na obilježavanju 20 godina postojanja Hrvatsko-talijanske udruge.

Tijekom 2014. u Rimu je bio također četiri puta. Sudjelovao je na plenarnoj sjednici Vijeća Talijana, pa na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji. Tom se prilikom drugi put sastao s rimskim gradonačelnikom Ignaziom Marinom. Zatim je sudjelovao na sastanku u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova te na sastanku gradonačelnika 28 gradova EU.

U 2015. gradonačelnik je u Vječnom gradu bio samo dva puta, a tijekom 2016. – šest puta.

U 2015. tako je bio na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji, a zatim i na simpoziju “Suvremeno ropstvo”. U prosincu je ponovno išao u Rim, na predstavljanje časopisa Manjine, i to nakon što je dan ranije bio u Sarajevu kojem je darovao božićno drvce.

Tijekom 2016. godine u Rimu je bio šest puta. U travnju je sudjelovao na sjednici Hrvatsko-talijanske udruge, u svibnju na sajmu Roma super show, a lipnju na obilježavanju Dana državnosti RH u Italiji.

U rujnu je bio na izložbi o Majci Terezi, u listopadu je pak bio na FAO konferenciji i u posjetu Muzeju Explora, da bi početkom prosinca bio na prezentaciji knjige “Tajanstveni morčić”.

Tijekom 2017. u Rimu je bio dva puta. Na povratku iz Lisabona, kada se sastao s talijanskim senatorom zaduženim za manjine, te u travnju, kada je bio na otvorenju izložbe Kuzme Kovačića.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bandića po prijavi koju je zaprimilo i u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika te kako u Vječnom gradu nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Komentari