USKOK TRAŽI PRITVOR! Luksuzni auti za djecu, stanovi…. Kovačević ispitan i tvrdi: ‘Nisam kriv’

Foto: Zagreb.info

Nakon uhićenja, jučer navečer u Uskoku je ispitan bivši šef uprave Janafa, Dragan Kovačević. Njegov odvjetnik Tomislav Grahovac za N1 je rekao kako je iznio svoju obranu te u cijelosti – porekao krivnju. USKOK traži pritvor.

Iako nije htio iznositi detalje slučaja, Grahovac je potvrdio je da se radi o kaznenom djelu primanja mita.

Kako prenosi Jutarnji list, novi Alfa Romeo Giulietta za kćer, najam Lexusa za sina, stan u luksuznom zagrebačkom Ban Centru te također novi stan na splitskom Žnjanu pokloni su koje je, prema najnovijim USKOK-ovim inkriminacijama, bivši direktor Janafa Dragan Kovačević dobivao od poduzetnika Ivana Širića u zamjenu za oko 30 milijuna kuna vrijednih poslova s Janafom.

Nakon što je u rujnu prošle godine Kovačević s još dvojicom direktora iz Janafa uhićen u akciji policije i USKOK-a zbog primanja mita od poduzetnika Kreše Peteka za pogodovanje kod dobivanja poslova s Janafom, te nakon što je nekoliko mjeseci proveo u istražnom zatvoru, jučer ujutro policajci iz PNUSKOK-a ponovno supokucali na Kovačevićeva vrata s nalozima za pretragu i uhićenje. I ovoga puta optužen je da je u zamjenu za mito pogodovao jednome poduzetniku da dobije poslove s Janafom, a riječ je o Ivanu Širiću, vlasniku tvrtke Cefis d.o.o. koja se bavi održavanjem informatičke opreme.

“S obzirom na način kako je u pouci o pravima njemu stavljeno to kazneno djelo na teret, on prvenstveno smatra da nije niti mogao počiniti kazneno djelo na taj način i to je objasnio u svojoj obrani. Mogu vam samo reći da je i činjenično i okolnosno objasnio iz kojih razloga on nije počinio to kazneno djelo”, rekao je Grahovac.

Kovačevićevi odvjetnici ne znaju hoće li biti zatražen istražni zatvor, a potvrdili su i da je izuzeta određena dokumentacija. Grahovac kaže da se radi o uglavnom istoj dokumentaciji koja je i bila u spisu te da ne zna što se tražilo.

“Gledana su ista mjesta i pretraživala se ista dokumentacija koja se i onda pretraživala, dakle tamo sada 6 mjeseci nakon toga nema ničega novog”, rekao je odvjetnik Ivo Farčić.

Nadalje, 24 sata neslužbeno doznaju kako istražitelji sumnjaju da je Kovačević za dobivanje poslova u Janafu tražio mito u obliku nekretnina, a koje bi formalno i dalje glasile na tvrtke koje su dobivale poslove od Janafa. Zapravo ij je koristio Kovačević i krug ljudi oko njega. Jedan je stan u Zagrebu, u Ban centru, i glasi na tvrtku Cefis, drugi je u Splitu. Taj mu je, navodno, “sredila” tvrtka M.G.S. Grupa iz Kraljevice. Ta je tvrtka od Janafa krajem 2019. dobila posao izrade i isporuke tehničkog vatrogasnog vozila.

Sada su se oglasili i iz USKOK-a. Naime, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Dragana Kovačevića i još trojice, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Foto: Zagreb.info

Priopćenje USKOK-a čitajte u nastavku:

“Osnovano se sumnja da je I. okr. kao predsjednik uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF), u razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020., u Zagrebu, od II. okr. osnivača i odgovorne osobe jednog trgovačkog društva zatražio da kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da tom društvu i njegovim poslovnim partnerima osigura dodjelu niza informatičkih poslova kojih je investitor JANAF, ali i podizvođačkih radova koje će JANAF dodijeliti drugim trgovačkim društvima, izvrši plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje odabere za sebe i članove svoje obitelji kao i da prikrije njegovo vlasništvo na način da ih uknjiži odnosno upiše na svoje trgovačko društvo.

Osim toga je od II. okr. zatražio da plaća njegove druge troškove, na što je II. okr. pristao.

Foto: Zagreb.info

U cilju realizacije dogovorenog, I. okr. je u Planove investicija JANAF-a uvrstio više poslova te je, suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova JANAF-a, odobrio pokretanje nabave raznih usluga primjenom modusa direktnog ugovaranja i naložio da se nabava tih usluga dodijeli društvu čiji je II. okr. osnivač i odgovorna osoba.

Slijedom toga je, u dogovoru s I. okr., II. okr. odabrao da se u nabavama usluga koje su se provodile primjenom modusa ograničenog prikupljanja ponuda pozivi za podnošenje ponuda pošalju onim društvima za koje je znao da će podnijeti manjkave ili nepovoljnije ponude, dok je u nabavama usluga koje su se provodile primjenom modusa otvorenog javnog nadmetanja II. okr. kreirao uvjete tehničke i stručne sposobnosti koji su bili prilagođeni isključivo njegovom društvu i njegovim poslovnim partnerima na koji način su im dodijeljene nabave svih navedenih informatičkih usluga u ukupnoj vrijednosti od 18.229.905,50 kuna.

Izvor : N1

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., od rujna 2018. do srpnja 2020. godine, najprije s IV. okr. direktorom jednog trgovačkog društva dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovom društvu kao i njegovim poslovnim partnerima osigura dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila u vrijednosti od 15.500.000,00 kuna pod uvjetom da kao podizvođača u okviru isporuke tih vozila angažira društvo II. okr. te da mu na to ime isplati 4.126.000,00 kuna.

Na to je IV. okr. pristao, nakon čega je I. okr. u Plan investicija JANAF-a uvrstio navedenu nabavu. Zatim je III. okrivljenom, direktoru Sektora sigurnosti i zaštite, naložio da kreiranje tehničke dokumentacije i uvjeta koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupku nabave prepusti IV. okr., a što je III. okr. i učinio.

Naime, III. okr. je protivno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova JANAF-a inicirao uvrštavanje tehničke dokumentacije i uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje je kreirao IV. okr. u dokumentaciju vezanu za nabavu navedenih vozila s tim da je I. okr. dao odobrenje za pokretanje nabave. Slijedom toga je, s obzirom na tako kreirane uvjete, jedinu ponudu podnijela zajednica ponuditelja trgovačkog društva IV. okr. i još jednog društva i to na iznos od 15.494.295,34 kuna. Međutim, kako ta ponuda nije sadržavala svu potrebnu financijsku dokumentaciju, nabava vozila je poništena. Zatim je u srpnju 2019. godine I. okr. naložio III. okr. da se pokrene novi postupak, ali s primjenom modusa izravne pogodbe u pregovaračkom postupku nabave sa zajednicom ponuditelja trgovačkih društava bez objave poziva za nadmetanje.

Foto: Zagreb.info

Potom je III. okr., u cilju stvaranja privida legalnosti takvog postupanja, inicirao pokretanje nabave primjenom navedenog postupka uz obrazloženje da je pristigla samo jedna ponuda koja je bila tehnički prihvatljiva, iako je znao da je to rezultat činjenice da je IV. okr. kreirao tehničku dokumentaciju i uvjete tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupku nabave.

Nakon toga je I. okr. još jednom odobrio pokretanje navedene nabave koja je rezultirala zaključenjem ugovora od 26. srpnja 2019. između JANAF-a i zajednice ponuditelja na iznos od 15.494.295,34 kuna bez PDV-a.

Ugovor su potpisali I. okr. i IV. okr. s tim da je IV. okr. u rujnu 2019. godine, sukladno dogovoru s I. okr., angažirao društvo II. okr. za planiranje, razvoj instalaciju, testiranje i izradu software-a za taj projekt. Slijedom toga je 10. rujna 2019. zaključen ugovor na temelju kojeg je u razdoblju od listopada 2019. do srpnja 2020. godine društvo IV. okr. isplatilo ukupno 4.126.875,00 kuna društvu II. okr. na koji način je I. okr. društvu II. okr. i poslovnim partnerima tog društva omogućio dodjelu nabava usluga i podizvođačke ugovore ukupne vrijednosti od 37.597.775,43 kuna.

Kao protuuslugu je II. okr. za I. okr. platio kupoprodajnu cijenu za dvije nekretnine u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila, sveukupne vrijednosti od 2.809.210,65 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika”.


Komentari