USKOK POTVRDIO OPTUŽNICU: Najbliži Bandićev suradnik oštetio Grad za nekoliko milijuna kuna

hrt.hr

Optužnicu u slučaju “Nadstrešnice” Uskok je podnio u srpnju 2015.

Županijski sud potvrdio je optužnicu USKOK-a protiv bivšeg zagrebačkog dužnosnika Davora Jelavića te ostalih optuženika koji su grad Zagreb oštetili prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.

 

Optužnicu u  slučaju “Nadstrešnice” Uskok je podnio u srpnju 2015. Uz Jelavića koji je kao pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet slovio kao jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, optužnicom je obuhvaćena i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke “Gamont” Petar Gavrilović, nadzorni inženjer Mladen Siketić i bivši direktor “Gredelja” Antun Fabek.

“Optužnicom se I. okr., pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, II. okr., pomoćnici okrivljenog pročelnika zaduženoj za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, i IV. okr., nadzornom inženjeru, stavlja na teret da su, od ožujka do rujna 2009. godine, nakon što je Grad Zagreb s jednim društvom zaključio ugovor o gradnji temelja za 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, sukladno dogovoru i na traženje III. okr. odgovorne osobe navedenog društva, u namjeri da tom društvu pribave veliku nepripadnu imovinsku korist, poduzimali radnje radi odobravanja i plaćanja pripremnih radova, čišćenja gradilišta te nabave i postavljanja prometnih znakova kao izvantroškovničkih radova iako navedeni radovi to nisu bili, a nisu bili u potpunosti ni izvedeni, te ih Grad nije bio dužan platiti.

Nepripadna imovinska korist

Naime, iako su znali da su navedeni radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, I. okr. i II. okr. su dali suglasnost za navedeno nakon čega je III. okr., sukladno dogovorenom, ispostavio privremenu situaciju i okončanu situaciju u kojima je te radove obračunao kao izvantroškovničke. Potom su IV. okr. i II. okr. ovjerili ispostavljene situacije nakon čega je I. okr. naložio njihovo plaćanje čime je, na štetu Grada Zagreba, društvu III. okrivljenika pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 5.187.000,00 kuna bez PDV-a”,navodi se u optužnici.

Podsjetimo, jedan od Bandićevih najbližih suradnika našao se još krajem prosinca 2013. pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave “Gredelju” omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu.

I u tom su slučaju spominjani Vesna Lubin i čelnik “Gredelja”, a u lipnju 2015. Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena GUP-a i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna, piše Index.


Komentari