USKOK PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV IVICE LOVRIĆA: Pada najbliži suradnik Milana Bandića?

Borna Filic/PIXSELL
USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu u utorak podigao optužnicu protiv Ivice Lovrića, Josipa Klemma i Dragutina Kosića.

Protiv Ivice Lovrića (1965.), Josipa Klemma (1972.), Dragutina Kosića (1949.) i Klemm sigurnosti, USKOK je podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom se Ivicu Lovriću kao pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i predsjedniku KK Cibona i II. okr., kao odgovornoj osobi i osnivaču IV. okr. trgovačkog društva, stavlja na teret da su od 10. studenoga 2012. do kraja travnja 2014. godine, nakon što je KKC s jednim igračem sklopio ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi KKC imala pravo na odštetu od 1.200.000 eura, postupajući u namjeri osiguranja stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti IV. okr. trgovačkom društvu, 5. prosinca 2012. sklopili Ugovor o zajmu kojim su ugovorili da će IV. okr. trgovačko društvo KKC uplatiti iznos od 550.000 eura radi isplate odštete Hrvatskom košarkaškom savezu za navedenog igrača.

Kako se nadalje navodi u USKOK-ovoj optužnici, sklopljenim Ugovorom KKC se obvezala da će zajam s pripadajućom kamatom od 8% biti vraćen do 1. rujna 2014. te je, na traženje II. okr., ugovoreno da će KKC, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa odštete koji pripada KKC, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjenog za 10% koliko dobiva agent igrača, isplatiti IV. okr. trgovačkom društvu a što iznosi 227.435,89 eura.

Pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi IV. okr. trgovačkom društvu nije realizirano jer je KKC odbila isplatiti navedeni iznos i pokrenula sudski postupak protiv IV. okr. trgovačkog društva radi smanjenja obveza na pravičan iznos. Nadalje, I. okr. je, koristeći autoritet pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sporta Grada Zagreba, od III. okr., voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga-Upravljanje sportskim objektima, krajem studenoga 2013. godine, zatražio da zaposli petoro tadašnjih zaposlenika KKC bez obzira ispunjavaju li uvjete, te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja, što je on i učinio.

Novi zaposlenici nastavili su raditi u KKC a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima kao poslovni slijednik Podružnice. Na opisani je način ustanova Upravljanje sportskim objektima oštećena za iznos od 659.935,75 kuna, navodi se u priopćenju USKOK-a.

>>> 5 MILIJUNA KUNA ZA SLOBODU: Ako ih ima, Zvonimir Šostar može izaći iz istražnog pritvora


Komentari