USKOK OPERIRA U KB DUBRAVA! Kreveti se pune, a istražuje se nabava sumnjive operacijske sale

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Kapaciteti u COVID bolnici na istočnom kraju grada iz dana u dan sve su popunjeniji, ali u KB Dubrava već dulje operira i – Uskok. Kako doznaje 24 sata, istražuju nabavu hibridne operacijske sale iz 2019. godine.

Kako neslužbeno doznaje spomenuti medij, početkom ove godine Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta započeo je izvide u Dubravi i zatražio svu dokumentaciju vezanu uz javnu nabavu hibridne operacijske sale.

To su vrlo moderne dvorane koje omogućuju nove, bolje standarde operiranja. Sala u Dubravi je natječajem procijenjena na devet milijuna kuna, bez PDV-a, i bolnica je dobila tri ponude. Natječaj je otvoren u kolovozu 2019., a odabrana je ponuda vrijedna, s PDV-om, 11,2 milijuna kuna, pišu dalje.

Iako je odluka o odabiru donesena u kolovozu prošle godine, ugovor još nije potpisan. Tako službeno odgovara i sadašnje ravnateljstvo KB-a Dubrava, na čelu s dr. Ivicom Lukšićem, koji je bolnicu preuzeo kasnije. Iz Uskoka odgovaraju kako su njihovi izvidi tajni i ne daju informaciju o tome provode li se ili ne.

Neslužbene informacije iz više izvora za spomenuti medij kažu, međutim, da je Uskok i dalje u Dubravi te da je sva dokumentacija o ovoj javnoj nabavi kod njega.

Sama bolnica navodi da je odabrana najpovoljnija ponuda, ali i da ugovor još nije sklopljen. “Ugovor još nije sklopljen, a sve traje već nekoliko godina. Jasno vam je da se nešto veliko ovdje valja”, za 24 sata rekli su dobro upućeni izvori u bolnici.

O ovoj, još jednoj zdravstvenoj aferi pitali su i ministarstvo Vilija Beroša, koji je u to vrijeme – od siječnja 2018. do kraja siječnja 2020. – bio pomoćnik ministra zdravstva Milana Kujundžića. Ništa im, međutim, zasad nije odgovoreno, kako o Uskokovu istraživanju, tako ni o anketi koju je Ministarstvo poslalo bolnicama, a također se tiče hibridnih sala za operacije.

Bolnice su, doznaju, dobile upit od “visoke važnosti” da do kraja veljače ove godine ministarstvu odgovore imaju li hibridnu operacijsku dvoranu, a ako je nemaju, je li im potrebna.

Hibridne dvorane su “svemir” za operacije, no u ovom trenutku nama jako dalek, kažu upućeni. Nema ni dovoljno kadra obučenog za rad u njima. Zapravo bi trebale poslužiti i kao marketing bolnicama, da privuku vrhunske liječnike, pišu 24 sata.

Komentari