USELILI I NE ŽELE IZAĆI! Čak 857 gradskih stanova ilegalno useljeno, evo kako je to moguće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

U dvije godine jedna je obitelj napravila dugove za režije i najam u iznosu od 17 tisuća kuna, a kada su im gradski službenici u četiri navrata pokušali dostaviti račune za naplatu, nikad ih nije bilo doma.

Žive u gradskom stanu na Kajzerici. Zatim su dobili dojavu da je obitelj M. dala ključeve stana jednoj od susjeda i zamolili je da svaku večer upali svjetlo kako bi se ostavio dojam daje netko unutra, piše Jutarnji.

Također, jedan je stanar godinama u gradskom stanu od 41 kvadrat na četvrtom katu imao podstanarku kojoj je naplaćivao nekoliko puta veću cijenu od one koju je on plaćao Gradu. Ulovili su ga u tome i otkazali mu ugovor, no nije se iselio. Naređeno mu je da preda stan, no ni to nije učinio.

Još jedan bračni par, u gradskom stanu u centru od 63 kvadrata, slučajno je zaboravio javiti Gradu da su u međuvremenu dobili kuću na Markuševcu od gotovo 200 kvadrata i da više ne ispunjavaju uvjete za najam gradskog stana. I njima je izdano rješenje za iseljavanje.

Trenutno je 857 gradskih stanova u ovom trenutku u kojima žive pojedinci ili obitelji, ponekad godinama, a da nemaju važeći ugovor o najmu, u većini slučajeva ne plaćaju režije ni troškove stanovanja za taj stan, a ignoriraju sve pokušaje naplate dugova i deložacije i to unatoč činjenici da Grad plaća milijune kuna zaštitarima da imovinu čuvaju od 0 do 24 sata.

Neki znaju da zbog sporosti sustava mogu tu besplatno stanovati godinama, dok drugi jednostavno nemaju izbora.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao dajed odluka da se gradski stanovi čuvaju 0 do 24 bila upravo kako bi se doskočilo problemu ilegalnih ulazaka i stanovanja. Lani je tako sklopljen dvogodišnji okvirni sporazum s četiri zaštitarske tvrtke, uključujući tvrtku Bilić-Erić, na 25 milijuna kuna, tvrdi gradonačelnik.

U 857 ilegalno useljeno

Prema službenim podacima, Grad ima ukupno 4819 stanova u svojem vlasništvu.

Oko 2000 stanova idu u tzv. slobodan najam, odnosno za njih se mogu javiti građani koji nemaju svoje nekretnine i slabijih su primanja, a potpisuju ugovor za najam na pet godina. Svake se godine na listi za čekanje tih gradskih stanova nađe oko 600 ljudi. Mnogi godinama neće doći na red. Istovremeno, 857 stanova je ilegalno useljeno.

“Za stanove koji se bespravno koriste vode se dugotrajni sudski postupci radi iseljenja, za neke i duže od 20 godina. Za to vrijeme Grad je kao vlasnik u obvezi uredno podmirivati svoje obveze, zajedničku pričuvu, dug za električnu energiju, plin i grijanje jer većina tih korisnika ne podmiruje obveze za korištenje stanova, a ne održavaju gradsku imovinu iako je godinama koriste. Grad poslije RADI ISELJENJA, ZA NEKE I ima i velike troškove na uređenju radi dovođenja stana u stanje pogodno za stanovanje da bi ga mogao dodjeli u najam”, rekao je Željko Matijašec, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom.

“Pojedini bespravni korisnici ometaju i svoje susjede u mirnom korištenju njihovih stanova te Grad Zagreb zaprima prijave na njihovo ponašanje, a ne može ništa učiniti osim inzistirati na provođenju deložacija”, dodaje Matijašec.

Tu je i primjer peteročlane obitelji iz Dugava u stanu od 73 kvadrata koji su napravili ukupno 76.000 kuna duga u tri godine, a ugovor im je otkazan još početkom godine. U stanu i dalje žive bespravno

“Mogu u svakom trenutku doći, s policijom i bravarom, izbaciti nas sve na ulicu i promijeniti brave. Mi tu ne možemo ništa, Grad polaže pravo na svoj stan, što ja razumijem, ali obitelj i ja nemamo gdje”, kaže obitelj.

Komentari