Urnebesna scena u zagrebačkoj zračnoj luci: Zakasnio na avion pa ga uhvatio traktorom za prtljagu

FOTO: Josip Škof

Nesvakidašnja situacija u Zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Početkom ovog mjeseca u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” dogodila se urnebesna scena. Naime, jedan je putnik zakasnio na ukrcaj na let pa je onda na traktoru za prtljagu hvatao svoj zrakoplov za Zürich. Njegova priča počela je na međunarodnim odlascima u prizemlju novog terminala zagrebačkog aerodroma, odakle se putnici do zrakoplova koji nisu spojeni na aviomostove prevoze autobusima, doznaje Večernji list.

Dana 1. lipnja ukrcaj na let Croatia Airlinesa za Zürich bio je okončan, gate je bio zatvoren, putnici su autobusom prevezeni do zrakoplova Dash koji je, prema informacijama Večernjeg lista, bio parkiran na stajanci ispred starog terminala. Putnici i prtljaga bili su ukrcani u avion.

Traktor za prtljagu prebacio ga do zrakoplova

Međutim, jedan putnik koji je bio uredno prijavljen na let za Zürich nije se pojavio na vrijeme na izlazu jer je zakasnio. Kad je stigao na izlaz, ondje nije bilo više nikoga. Međutim, nije tek tako odustao od svog putovanja, već je odlučio ukrcati se u svoj zrakoplov pod svaku cijenu. Primijetio je gumb za otvaranje vrata u slučaju opasnosti, stisnuo ga i vrata za izlaz su se otvorila. Uspio je izaći na platformu ispred zgrade terminala, ali pojavio se drugi problem – kako pronaći svoj zrakoplov za Zürich budući da je na stajankama u tom trenu bilo više aviona, a na njima ne piše na kojoj liniji lete.

Srećom, ugledao je traktor za prtljagu na kojem je prepoznao svoj kofer. Budući da se prijavljeni putnik nije ukrcao u zrakoplov, procedura je takva da se onda iz aviona mora iskrcati i njegova prtljaga. Putnik može putovati bez kofera, ali kofer bez putnika ne može. Putnik je potom ugledao traktor za prtljagu, koji se vraćao od zrakoplova i vozio prema sortirnici. Putnik ga je zaustavio, objasnio vozaču da je to njegov kofer i da je zakasnio na ukrcaj te ga zamolio da ga prebaci do zrakoplova. Ljubazni vozač uvažio je njegovu zamolbu, ukrcao ga na traktor, okrenuo se i odvezao putnika i kofer do zrakoplova za Zürich. Avion je još bio na stajanci, a posada i handling agent zračne luke dopustili su mu da se ukrcaju i on i njegov kofer. Pomoću svoje snalažljivost ovaj je putnik taj dan zajedno sa svojim koferom ipak odletio iz Zagreba za Zürich.

Događaj nije utjecao na sigurnost letenja

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ), koja upravlja aerodromom “Franjo Tuđman”, na pitanja Večernjeg lista kako je moguće da se ovakav incident dogodi i jesu li pokrenuli postupak protiv odgovornih za to odgovorili su da utvrđuju sve činjenice vezane uz taj događaj i da će se očitovati nakon toga. Nadalje, u Croatia Airlinesu kazali su za Večernji list da su upoznati s događajem od 1. lipnja ove godine kada je došlo do propusta nadležnih službi Međunarodne zračne luke Zagreb.

Kako navode, kompanija je tražila očitovanje o događaju od Međunarodne zračne luke Zagreb i, sukladno propisanoj regulativi, prijavila ga je i Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, piše Večernji list.

Navedeni događaj nije utjecao na sigurnost letenja na letu Zagreb – Zürich toga dana jer su i putnik i njegova prtljaga, unatoč navedenim propustima, prošli sigurnosnu provjeru – napominju u Croatia Airlinesu.


Komentari