Upute za švercere: Kako prepoznati ZET – ove kontrolore u civilu

blog.dnevnik.hr

Da ne bi dolazilo do neugodnih situacija, ako ste se već odlučili švercati naučite i kako prepoznati kontrolore u civilu.

Cijene karata za tramvaj više nisu tako skupe, no još uvijek postoje oni kojima je žeđ za adrenalinom u krvi ili pak, zadnje 4 kune u džepu žele utrošiti na nešto “pametnije”.

Iako je vožnja bez karte najskuplja vožnja, populaerno švercanje dio je zagrebačke svakodnevnice baš kao i užurbani otkucaji srca kada kontrolor u civilu izvadi aparat za ispisivanje kazni.

A da ne bi dolazilo do neugodnih situacija, ako ste se već odlučili švercati naučite i kako prepoznati kontrolore u civilu.

Obično na stanici stoje u paru, a pri ulasku u tramvaj razdvajaju se i ulaze na različita vrata. I muškarci i žene su srednjih godina, uz pokoju iznimku, a muške kontrolore se može prepoznati po dvije vrste torbica – pederuše ili pak one preko ramena.

S druge strane, kontrolorke uz sebe nikada nemaju špeceraj ili kakve druge vrećice iz dućana. Bitan indikator su i cipele – one su obično udobne, prikladne za dugo hodanje, klasične i crne. I na koncu, dolazimo do izraza lica. On je uvijek odlučan i odaje znakove autoritativnosti i samouvjerenosti.

Ipak, svi ovi pokazatelji ne vrijede puno bez intuicije, a svaki iskusan švercer zna o čem pričamo. Onaj glasić iznutra, alarm koji se pali čim na stanici ugledate sumnjivi par ili grupicu. Ako osjećate uznemirenosti pri pogledu na strogu tetu od kojih 40+ godina koja odlučno ulazi u tramvaj praznih ruku- vjerojatno ste u pravu, to je kontrolorka u civilu.

Ostaju vam mirni, pokunjeni pregovori ili bijeg, izbor je na vama.

 


Komentari