Upućena nova inicijativa: Hoće li se u Zagrebačkoj županiji odustati od propusnica?

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Život građana Zagrebačke županije bio bi osjetno lakši kada bi se omogućilo kretanje građana bez propusnica, piše Večernji list.

Inicijativu za ukidanjem propusnica u Zagrebačkoj županiji pokrenuo je saborski zastupnik Mihael Zmajlović koji ju je uputio Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvu civilne zaštite i Stožeru civilne zaštite RH.

”Ne vidim zašto to ne bi bilo moguće u Zagrebačkoj županiji, ako su takvi zahtjevi odobreni drugima, prije svega Županijskim stožerima na njihovu inicijativu”, zapitao se Zmajlović koji objašnjava kako je na području Zagrebačke županije osnovano osam policijskih postaja koje pokrivaju devet gradova i 25 općina te predlaže Stožeru civilne zaštite RH da donese Odluku kojom bi se građani unutar područja Policijskih postaja mogli nesmetano kretati bez propusnica i to bez nepotrebnog administriranja, koordinacija i sklapanja sporazuma između jedinica lokalne uprave i samouprave.

Prema njegovom mišljenju, manje općine koje nemaju mogućnost zadovoljenja potreba građana osjećaju velik pritisak za izdavanje propusnica.

”Zagrebačka županija u svom je najvećem dijelu ruralna županija, pred nama je vrijeme sjetve poljoprivrednih kultura i drugih poljoprivrednih radova, nabavke smjemenskog materijala i umjetnog gnojiva, poljoprivredne površine često se nalaze i u drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave pa će potrebe za izdavanjem propusnicama biti još veće, stoga smatram nužnim donijeti Odluku koju predlažem i koja je logična jer u svojem najvećem dijelu ovaj prijedlog u skladu je s teritorijalnim ustrojem bivših općina i stanovništvo manjih općina prirodno je orijentirano pripadajućim gradovima – istaknuo je Zmajlović.

Manja mjesta koja nemaju benzinske postaje, ljekarne ili bolje opremljenje trgovine nalaze se u velikim problemima.

”Namjera ove inicijative nije poziv na nepridržavanje svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer. Pozivam građane Zagrebačke županije, da kao i do sada poštuju i pridržavaju se uputa Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručio je Zmajlović za kraj.

 


Komentari