Upravno vijeće Srebrnjaka o razlozima ostavke: Izjave dr. Richtera su neprihvatljive

Foto: Patrik Macek/ Pixsell

Iako su prije samo dva dana dr. Darka Richtera ocijenili najkvalificiranijim kandidatom za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, članovi Upravnog vijeća te ustanove danas su podnijeli ostavku gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

U sastavu vijeća su Sanja Kolaček, Tomislav Lauc, Marko Turudić i lvana Novoselec.

U pismenoj ostavci stoji da se smatraju “odgovornima za neočekivane negativne posljedice vezane uz naknadna saznanja o javnom djelovanju doc.prim.dr.sc. Darka Richtera”, piše N1.

“U svojem smo se izboru vodili isključivo činjenicama dostupnima u postupku izbora i razgovorima s kandidatima te vjerujući da je prim. Richter najkvalificiraniji kandidat za upravljanje bolnicom koja se nalazi pred brojnim izazovima, kao i da njegove stručne i upravljačke sposobnosti najbolje odgovaraju kriterijima natječaja i potrebama bolnice. U izboru nismo uzimali u obzir njegove stavove, niti smo bili svjesni svih njegovih dotadašnjih istupa u javnosti.

U kasnijoj javnoj komunikaciji isticani su njegovi stavovi o medicinski potpomognutoj oplodnji koji su izazvali kontroverze u javnosti, za koje se većina nas izjasnila da ih ne dijelimo”, stoji u ostavci članova vijeća.

Ističu i da najnovije informacije, odnosno izjave dr. Richtera na simpoziju Hrvatske pravoslavne crkve, ocjenjuju neprihvatljivim i kao govor mržnje koji može naštetiti Gradu kao osnivaču bolnice, bolnici te i njihovom osobnom ugledu.

“Prim. Richter podnio nam je pismenu ostavku, ali smatramo da je za dobrobit Bolnice nužno da i mi kao članovi i predsjednica Upravnog vijeća odstupimo i ponesemo odgovornost za ovakav tijek događaja”, poručili su.

Darko Richter je danas u razgovoru za N1 objasnio da je izjava “Ne vjeruj Srbinu” pogrešno interpretirana.

“To nisu moje riječi, nego moje prabake Mirke Borojević koja je bila pravoslavne vjere i hrvatske nacionalne identifikacije. Umrla je 1911. To je meni ispričao moj tata jer tad su se ljudi, u njezino vrijeme, počeli dijeliti po vjerskim crtama pa su pravoslavci rekli da su Srbi, a katolici su ostali Hrvati iako je katolika bilo i Mađara i Nijemaca… Ona se smatrala Hrvaticom. I zato je rekla, kad je vidjela neke koji su do jučer bili Hrvati, da su najednom postali Srbik, zato je rekla – ne vjeruj Srbinu”, objasnio je nesuđeni šef Srebrnjaka.

Komentari